Elon Musk viste onsdag frem den nye romdrakten som skal brukes når selskapet begynner å sende astronauter til ISS.
Elon Musk viste onsdag frem den nye romdrakten som skal brukes når selskapet begynner å sende astronauter til ISS. (Bilde: Elon Musk/NASA)

Her er den nye romdrakten til SpaceX

Elon Musk: – Den funker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Elon Musks SpaceX har store ambisjoner. De ønsker blant annet å bli de første til å tilby romturisme, og annonserte tidligere i år at de hadde inngått avtaler med to personer om å sende dem i bane rundt månen og tilbake.

De har også gående et prosjekt kalt «Interplanetary Transport System», som i enden har som formål å la oss kolonisere Mars

I morges viste Elon Musk frem selskapets nye romdrakt på Instagram

– Verdt å notere at denne faktisk fungerer (ikke en mockup). Den er allerede testet i dobbel vakumtrykk, skrev Musk. 

Han påpekte også at det har svært vanskelig å finne balansen mellom funksjon og estetikk, selv om det er enkelt å få til begge hver for seg. Han lovet også flere bilder de kommende dagene. 

Saken fortsetter nedenfor

Til NASA-oppdrag 

I helgen varslet Musk på Twitter at bildet ville komme, og gjorde det klart at romdrakten er ment til bruk i NASAs såkalte Commercial Crew Program, som er et forsøk på å outsource transporten av astronauter fra jorden til den internasjonale romstasjonen ISS og tilbake.

Både SpaceX og Boeing utvikler romferger til formålet, henholdsvis SpaceX Crew Dragon og Boeing CST-100 Starliner.

Inventaret i SpaceX' nye Crew Dragon.
Inventaret i SpaceX' nye Crew Dragon. Foto: SpaceX

Programmet har som formål å utvide USAs personell på romstasjonen fra seks til sju, og NASA ønsket å hyre inn eksterne for å kunne konsentrere sin egen utvikling på å bygge romferger og raketter til utforsking av hva som finnes videre ut i universet. De anslår også at bare én ekstra astronaut vil kunne doble tiden som kan brukes til forskning på ISS. 

Boeings romdrakt.
Boeings romdrakt. Foto: Boeing

Boeing slapp for øvrig designet på sin romdrakt til Starliner i januar. 

Draktene er kun ment til bruk inne i fartøyet, og ikke til bruk om man skulle bevege seg ut i rommet. De holder astronautene trygge om for eksempel kabinen skulle miste trykket. 

Første kommersielle romferge til ISS 

På Twitter skrev Musk at SpaceX' romdrakt i helgen var i ferd med å gjennomgå tester for sikkerhet og mobilitet under landing i vann.

SpaceX har allerede fløyet en rekke materiell-oppdrag til den internasjonale romstasjonen med en annen versjon av Dragon-fartøyet, og de ble også den første kommersielle aktøren til å gjøre nettopp det i 2012. 

I videoen under kan du se interiøret i Crew Dragon. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen