(Bilde: Screenshot, BlackBerry Pressefeed)

Her er de to nye BlackBerry-telefonene

De har heftig maskinvare og et helt nytt operativsystem.

I kveld skiftet Research in Motion navn til BlackBerry. Samtidig lanserte de to nye telefoner med et helt nytt operativsystem, BlackBerry 10. De to nye telefonene har fått navnet Z10 og Q10.

Les mer om BlackBerry 10 i denne artikkelen

BlackBerry Z10

Noen spesifikasjoner er ikke offisielle, men hentet fra andre nettsteder. Disse er merket med *

Størrelse: 130 x 65,6 x 9 mm*
Vekt: 135 gram*
Skjerm: 4,2 tommer, 768 x 1280 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon S4 (MSM8960), 2 x Krait @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU
Operativsystem: BlackBerry 10
Teknologi: LTE, HSPA+, 802.11a/b/g/n Dual Band*, Bluetooth 4.0+HS, GPS+A-GPS
Kamera: 8 megapiksler
Minne: 16 GB lagring, støtte for Micro SD
Batteri: 1800 mAh batteri*
Pris og tilgjengelighet: Foreløpig ukjent
Slik ser den sorte utgaven av BlackBerry Z10 ut forfra.
Slik ser den sorte utgaven av BlackBerry Z10 ut forfra.
... og slik ser baksiden ut.
... og slik ser baksiden ut.

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 er en telefon med full berøringsskjerm. Den har ikke fysiske knapper på forsiden, og heller ikke noe eget snarveisfelt. Her foregår det meste ved hjelp av fingersveip over skjermen.

Z10 kan med rette hevdes å være en kraftplugg av en telefon. Selv om mobilprodusentene i dag kaster seg over hverandre for å få ut produkter med full-HD-skjermer, er det stort sett snakk om svært store skjermer. Z10 har en skjerm på 4,2 tommer, og virker dermed som en slags mellomting mellom dagens iPhone 5, og de heftige Android-telefonene når det kommer til størrelse.

I denne størrelsesklassen er oppløsningen 1280 x 768 piksler forholdsvis voksen. Pikseltettheten er på 356 piksler per tomme, noe som overgår de fleste av HD-skjermene som er i salg akkurat i dag.

Skikkelig kraftplugg

Telefonen er ellers utstyrt med kraftig innmat. Tokjernet systembrikke som kjører med en klokkehastighet på 1,5 GHz. BlackBerry Z10 har hele 2 GB arbeidsminne.

Lagringsplassen du får til rådighet er på 16 GB, men du kan bygge den videre ut selv med minnekort. I operativsystemet BlackBerry 10 er det imidlertid slik at det ikke er sikkert om du kan bruke minnekortet når telefonen er i jobbmodus. Foreløpig er lite sagt om akkurat dette, men denne siden av telefonen styres i stor grad av arbeidsgiveren og vi mistenker at det er din administrator som kan velge hvor sikker løsningen skal være.

Usikkert om norsk 4G

Telefonen har ellers det vi forventer av en heftig smarttelefon i dag. Her får du forholdsvis rask 3G-tilkobling på inntil 21 Mbps, samtidig som telefonen skal støtte 4G. Akkurat hvilke frekvenser den støtter er foreløpig ikke kjent, så vi vet ikke om den vil virke i norske mobilnett.

Svakt batteri?

Ellers er telefonen utstyrt med HDMI-kontakt slik at du kan vise video, bilder og presentasjoner i storskjerm. Skal vi tro den oppgitte støtten for medieformater burde Z10 spise det meste du måtte ha å tilby den.

Hvis det er én ting som gjør oss litt skeptiske til Z10 så er det batteristørrelsen. Uoffisielle kilder oppgir en batterikapasitet på 1800 mAh, som er langt mindre enn det vi ser på de fleste Android-telefoner i dag. Til gjengjeld har den en skjerm som er noe mindre, og et helt annerledes operativsystem.

Usikkert om norsk dato

Z10 vil være i salg allerede fra i morgen for kjøpere som bor i Storbritannia. Norge er på listen over land som vil få tilgang på telefonen, men foreløpig har vi ikke hørt noe om konkret pris eller slippdato her på berget. Vi har kontaktet TrigCom som er en av forhandlerne for BlackBerry i Norge, og oppdaterer saken så fort vi vet mer.

BlackBerry Q10

Noen spesifikasjoner er ikke offisielle, men hentet fra andre nettsteder. Disse er merket med *

Størrelse: 10,3 mm tykk*
Vekt: Ikke oppgitt
Skjerm: 3,2 tommer, 720 x 720 piksler
Prosessor: Dual Core @ 1,5 GHz, TI OMAP 4470*
Operativsystem: BlackBerry 10
Teknologi: HSPA+, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0+HS, GPS+A-GPS
Kamera: Ikke oppgitt
Minne: Ikke oppgitt, støtte for Micro SD-kort*
Batteri: 1800 mAh batteri*
Pris og tilgjengelighet: Foreløpig ukjent
Q10 likner mer på de BlackBerry-telefonene vi har sett før. Her får du en berørigsskjerm med et stort fulltastatur under.
Q10 likner mer på de BlackBerry-telefonene vi har sett før. Her får du en berørigsskjerm med et stort fulltastatur under.

BlackBerry Q10

BlackBerry Q10 er en mer tradisjonelt utformet telefon for BlackBerrys del. Her får du et fulltastatur under en berøringsfølsom skjerm.

På innsiden deler telefonen tilsynelatende spesifikasjoner med Z10. Det betyr en tokjernet systembrikke som kjører ved en hastighet på 1,5 GHz, og har 2 GB arbeidsminne til rådighet.

Skjermen er naturlig nok betydelig mindre. Her er det snakk om en 3,2 tommers variant med en oppløsning på 720 x 720 piksler.

Vi venter på mer informasjon ...

Selve telefonene har foreløpig kommet litt i skyggen av operativsystemet, og av telefonene er det Q10 vi foreløpig vet minst om, ettersom detaljerte spesifikasjoner foreløpig ikke er sluppet. Mens vi venter på mer informasjon har vi hentet informasjon fra velrennomerte nettsider for å fylle opp faktaboksene. Vi oppdaterer så fort vi vet mer. Foreløpig er altså noe av innholdet faktaboksene litt usikkert.

Les mer om BlackBerry 10 i denne artikkelen

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen