SAMLETEST: Her er de råeste smartmobilene
Samletest
(Bilde: iStockPhoto (montasje))

Her er de råeste smartmobilene

Vi har testet alle toppmodellene, og forteller deg hvilken du bør kjøpe.

I løpet av første halvår kom de fleste store mobilprodusentene med nye toppmodeller, beregnet på kresne mobilbrukere som kun nøyer seg med det beste av det beste.

Vi har testet alle telefonene, og kan slå fast at ingen av toppmodellene er dårlige valg. Men det er likevel forskjeller, og skal du først bruke 4-5.000 kroner på en smartmobil er det ingen grunn til å velge det nest beste.

Apple har ikke kommet med sin nye toppmodell ennå, men vi har likevel tatt med fjorårets iPhone 4S-modell i denne testen. Til tross for at denne telefonen er en generasjon eldre enn de andre mobiltelefonene i testen, er den fortsatt konkurransedyktig.

Kraftigere innmat

Årets nye mobiltelefoner har fått kraftigere innmat enn fjorårets modeller. Mange av telefonene kommer utstyrt med en såkalt firekjerners prosessor, i stedet for én og to prosessorkjerner som har vært vanlig tidligere. Det innebærer kort fortalt at telefonen kan klare å kjøre enda mer avanserte spill og andre apper, uten at ting går i rykk og napp.

En trend i år er også at telefonene har fått enda større skjermer. Det er dårlig nytt for de som vil ha en liten telefon, men samtidig er disse telefonene perfekte til nettsurfing, avanserte spill og til visning av video og bilder.

Vårt valg

Det er ingen tvil om hvilken telefon som er den råeste på markedet, nemlig Samsung Galaxy S III. I tillegg til at den har en av markedets beste skjermer, er den fullstappet med avansert teknologi – og den er så rask at selv de mest krevende spillene fungerer perfekt.

HTC One X er også en fantastisk mobiltelefon som faktisk føles enda mer solid bygget enn Samsung Galaxy S III. Den har også et noe bedre kamera enn Samsung Galaxy S III. Men den har ikke støtte for minnekort, dermed må du klare deg med det som er innebygget i telefonen.

Er du ute etter en telefon som er så enkel å bruke som mulig, og som samtidig har markedets beste utvalg av virkelig gode apper, da bør du velge en Apple iPhone 4S. Når det er sagt, så ventes det at Apple vil lansere etterfølgeren til denne telefonen i løpet av høsten. Er du Apple-fan, og vil ha det råeste, bør du med andre ord vente litt. Når iPhone 5 – eller hva den kommer til å hete – blir lansert vil også iPhone 4S gå ned i pris.

Her er vår rangering av alle toppmodellene:

Testvinner: Samsung Galaxy S III

Galaxy S III var en av vårens mest hypede mobiltelefoner, og da vi fikk den til test i mai kunne vi konkludere med at den antagelig er markedets beste mobiltelefon. Her får du imponerende ytelse i en slank og pen innpakning. Telefonen har en svært god 4,8-tommers Super-AMOLED-skjerm med HD-oppløsning og et godt kamera som også kan filme i HD.

Galaxy S III har en rekke innovative funksjoner du ikke finner på andre mobiler, som for eksempel ansiktsgjenkjenning som gjør at skjermen ikke slukker når du ser på den. Dette er ikke bare kult – det gir deg også lenger batteritid.

Les hele testen av Samsung Galaxy S III
Finn beste pris på Samsung Galaxy S III

2. HTC One X

HTC One X er på høyde med Galaxy S III på de aller fleste områder, og med et helstøpt såkalt ”unibody”-kabinett føles den enda mer solid enn S III. Telefonen er ikke bare lekker å se på, den har også en kraftig firekjernersprosessor som gjør at selv de mest krevende appene og spillene fungerer smertefritt. Skjermen på 4,7 tommer har like høy oppløsning som en ”HD-ready” flatskjerms-TV, dermed er den svært skarp.

Er mobilkameraet viktig, er dette telefonen for deg. HTC One X har nemlig ett av de beste mobilkameraene vi har vært borti. Mobilkameraet lar deg til og med knipse stillbilder samtidig som du filmer i full HD – en funksjon som både sparer tid og øker sjansene for at du ikke går glipp av blinkskuddene. One X har dessverre ikke støtte for minnekort, slik som Galaxy S III, men 32 GB lagringsplass innebygget holder antagelig for de fleste.

Les hele testen av HTC One X
Finn beste pris på HTC One X

3. LG Optimus 4X HD

I likhet med Galaxy S III og HTC One X har også LG Optimus 4X HD en firekjernersprosessor som sikrer at alle de mest krevende appene fungerer perfekt. Den 4,7 tommer store skjermen har i likhet med HTC- og Samsung-alternativene en oppløsning på 1280 x 720 punkter, det vil si såkalt 720p HD-oppløsning. Bildekvaliteten er svært god.

Designmessig kan Optimus 4X HD virke litt kjedelig, men spesifikasjonene kan måle seg med det beste på markedet. Menyene ligger tett opptil det originale Android-grensesnittet, men har noen litt uvanlige funksjoner. Er du for eksempel ikke fornøyd med standardikonene, kan du bytte dem ut eller lage dine egne.

Les hele testen av LG Optimus 4X HD
Finn beste pris på LG Optimus 4X HD

4. Apple iPhone 4S

Det er rundt ett år siden iPhone 4S kom på markedet, og det ventes at Apple vil komme med en ny modell en gang i september eller oktober. iPhone 4S holder likevel fortsatt koken, og er en av de aller beste mobiltelefonene du får kjøpt. Til tross for noe svakere maskinvare, oppleves i praksis iPhone 4S som bortimot like rask som de andre. Med en skjermstørrelse på bare 3,5 tommer har iPhone 4S en litt mer hendig størrelse enn de fleste andre toppmodeller. Skjermen har for øvrig en imponerende skarphet, takket være Apples såkalte Retina Display.

Synes du Android-telefoner er for vanskelige å bruke, bør du ta en kikk på iPhone. Det minimalistiske brukergrensesnittet er lett å bruke, og er du opptatt av apper er det greit å vite at iPhone fortsatt har det beste utvalget av virkelig gode kvalitetsapper – selv om Android nå ikke er så veldig mye dårligere. En iPhone har imidlertid dårligere muligheter til personlig tilpasning enn en Android-mobil – så til syvende og sist er det smak og behag hva du foretrekker.

Les hele testen av Apple iPhone 4S
Finn beste pris på Apple iPhone 4S

5. Nokia Lumia 900

Dette er den eneste av toppmodellene som benytter Microsofts Windows Phone-operativsystem. Synes du Android-mobiler er for kompliserte og iPhone er for kjedelig, da kan Lumia 900 være et godt valg. Windows Phone-brukergrensesnittet er annerledes og spennende, og ikke minst svært enkelt å bruke.

Windows Phone har foreløpig en del begrensninger som gjør at Lumia 900 ikke har like gode spesifikasjoner som de beste Android-mobilene eller iPhone. Dette er likevel en meget bra smartmobil. Vær imidlertid oppmerksom på at Nokia kommer med nye mobiltelefoner til høsten basert på Microsofts nye Windows Phone 8, og at Lumia 900 ikke vil kunne oppgraderes til dette.

Les hele testen av Nokia Lumia 900
Finn beste pris på Nokia Lumia 900

6. Huawei Ascend P1

Huawei har til nå vært mest kjent for billigmobiler, og har manglet et skikkelig flaggskip. Deres nye Ascend P1-modell er ikke like avansert som toppmodellene til Samsung, HTC og LG, men så er den heller ikke like dyr. Til en pris på rundt 3.000 kroner er Ascend P1 en mobil som er godt utstyrt, har god ytelse og en god skjerm på 4,3 tommer. Det er også den første Huawei-telefonen som kommer med et bra kamera.

Det mest negative vi har å bemerke, er at skjermtastaturet er litt dårlig. Ellers er dette et svært godt kjøp.

Les hele testen av Huawei Ascend P1
Finn beste pris på Huawei Ascend P1

7. Sony Xperia S

Sonys toppmodell har en knallgod 4,3-tommers skjerm som støtter 720p HD-oppløsning. Bildet er sylskarpt og Sonys egen Bravia-teknologi justerer fargene slik at bildet skal se best mulig ut, enten du bruker telefonen til apper eller til video.

Sony har i likhet med Apple fortsatt ikke kommet med noen firekjernersmodell, men i daglig bruk virker telefonen svært rask. Telefonen har imidlertid noen svakheter som gjør at toppkarakteren glipper. For det første er byggekvaliteten ikke helt på topp, med blant annet et tynt plastdeksel på baksiden som lett faller av. Plasseringen av enkelte knapper trekker også ned, i tillegg til at telefonen ikke støtter minnekort.

Les hele testen av Sony Xperia S
Finn beste pris på Sony Xperia S

Her finner du alle våre mobiltester

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen