Her er de fem tingene du må vite fra Apple-lanseringen
Teknofil
(Bilde: Montasje: Apple/Teknofil.no)

Her er de fem tingene du må vite fra Apple-lanseringen

Smartklokka var den største skuffelsen.

Etter et halvt års ventetid, lanserte Apple endelig smartklokken vi alle visste var på vei, Apple Watch. Klokken må være blant de første produktene som har fått to lanseringskvelder -  både under iPhone-lanseringen i høst, og enda en i går. 

I tilfelle du gikk glipp av Apple-jippoet i går, er dette alle lanseringsnyhetene du bør ha fått med deg: 

Apple Watch

Foto: Apple

Smartklokken til Apple har blitt hauset opp i lang tid, og nå den endelig snart klar for lansering. I USA og åtte andre land vil den dukke opp 24. april, til en startpris på 349 dollar (rundt 3000 kroner). Norge er ikke med på denne listen, og Apple har ikke sagt noe om når de vil tilby klokken i andre land. Det står imidlertid på de norske Apple-nettsidene at klokken kommer i 2015. 

Foreløpig ser det forøvrig ikke ut som forsinkelsen er noe vi trenger å ergre oss over. Kollegaen vår i Tek.no fikk teste klokken i går, og mener at heller ikke Apple har funnet smartklokke-oppskriften.

Ny iOS-oppdatering

Foto: Apple

For å kunne bruke Apple Watch er man nødt til å ha en iPhone med den nyeste programvareoppdateringen. Denne oppdateringen kom i dag, og er tilgjengelig å laste ned til alle nyere iPhone-modeller. Heldigvis har oppdateringen flere nyheter å by på enn Apple Watch-støtte, slik som økt stabilitet og flere funksjoner i helseappen.

Les om alt det nye i iOS 8.2 »

Macbook 

Foto: Apple

Apple slapp en ny bærbar datamaskin i går, helt enkelt kalt Macbook. Den har en svært høyoppløst 12-tommers skjerm på 2304 x 1440 piksler, og er tynnere enn både Macbook Pro- og Macbook Air-maskinene. Den syltynne formen har imidlertid et par ulemper. Tastene har kortere vandring, maskinvaren er svakere, batteritiden er lavere og ikke minst - det finnes bare én kontakt på hele maskinen. Kontakten er en USB Type C-kontakt, som du må bruke til å lade maskinen, plugge inn en ekstern skjerm og for å koble inn ting som minnepenn eller ekstern mus. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, og vil føre til at du kommer til å trenge en håndfull adaptere for å få mer bruk ut av maskinen din. 

Du kan lese mer om Tek.nos førsteinntrykk av den nye Macbooken her » 

Macbook-tilbehøret

Denne adapteren har USB Type C i den ene enden, og USB, HDMI og USB Type C i den andre.
Denne adapteren har USB Type C i den ene enden, og USB, HDMI og USB Type C i den andre. Foto: Apple

Siden den nye, tynne Macbooken bare har én kontakt, har Apple også laget en drøss av adaptere som passer inn i den nye USB-kontakten. 

Det finnes én adapter som prøver å slå sammen så mange funksjoner som mulig i ett, solgt for 79 dollar i USA, rundt 650 kroner. Denne kan både lade maskinen, samtidig som du kan plugge inn en ekstern skjerm og en vanlig USB-kontakt. Den kommer i både VGA- og HDMI-versjoner (ingen DVI- eller Displayport-versjon), og selges naturligvis separat. 

Det finnes også en billigere adapter hvis du bare vil koble inn en vanlig USB-kabel, uten å lade maskinen samtidig. Den koster 19 dollar, eller rundt 150 kroner. Hvis du vil kjøpe en ekstra lader, vil du måtte kjøpe både en separat USB Type C-kabel, og den lille strømforsyningsboksen, for henholdsvis 29 og 49 dollar - totalt rundt 650 kroner. 

Det er heller ingen adapter for småting som Ethernet-tilkobling eller SD-kort-leser. Det betyr at du må bruke en Ethernet-til-USB-adapter, som så plugges inn i USB-til-USB Type C-adapter, som så går inn i Macbooken. To ekstra ledd, for å få trådet Internett, altså. 

Oppgradert Macbook Pro Retina 13"

Foto: Apple

I tillegg til helt nye produkter, oppgraderte Apple også den eksisterende 13-tommers Macbook Pro med Retina-skjerm. Den mest oppsiktsvekkende endringen er at den klikkbare styreflaten er byttet ut, og er nå lik som den nye Macbooken har. Det vil altså si at den kjenner forskjell på svake og harde trykk, og vibrerer svakt når du trykker på den. 

SSD-lagringen i maskinen har også blitt nesten dobbelt så rask, i tillegg til at batteritiden har blitt forbedret. Den har også blitt utstyrt med en nyere prosessor. 

Bruker du iPhone? 
Disse 5 triksene bør du kunne » 

(Kilder: Tek.no, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen