CX-brillene fra EnChroma skal la folk med rød-grønn fargeblindhet se rødt og grønt igjen. (Bilde: EnChroma)

Her er briller for fargeblinde

Lar folk få se rødt og grønt igjen.

Fargeblindhet kommer i ulike former, og en av de mest utbredte er mangelen på å skille mellom rødt og grønt som separate farger.

Selskapet EnChroma ønsker å gjøre noe med dette problemet, og lanserer et par solbriller ved navn CX. Disse brillene skal etter sigende redusere overføringen av spesifikke bølgelengder til lyset, slik at rødt og grønt skiller seg ut. Dette fungerer best i lyssterke omgivelser.

Spesielt belegg

Trylletrikset bak CX-brillene er et spesielt belegg på brilleglassene. Belegget skal være hardere og lettere å holde ripefrie, og det kan justeres slik at visse bølgelengder kan filtreres.

Resultatet er en klarere oppfattelse av farger som ellers ville ha blitt sammenblandet for fargeblinde. Rødt og grønt framstår dermed ikke lenger for eksempel som nyanser av gult og brunt.

Flere utgaver

Brillene dukker opp i flere varianter. To ulike modeller er for eksempel myntet på ulike typer fargeblindhet, mens andre modeller forsterker alle farger.

Folk med andre eller mer alvorlige former for fargeblindhet kan ikke hjelpes denne gangen, dessverre.

CX-brillene fra EnChroma blir først tilgjengelig på det internasjonale markedet fra og med neste måned, og det koster å være kar: Det koster 800 dollar (4600 kroner) for et komplett sett, eller 700 dollar (4000 kroner) for bare glassene.

Les også:

(Kilde: The Red Ferret Journal)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen