Apples kommende datasenter i North Carolina trenger masse energi og får det via denne solcellefarmen. (Bilde: WCNC-TV, All Rights Reserved)

Her er Apples solcellefarm på 20 megawatt

Gigantens nye datasenter trenger mye strøm.

Apple bygger et datasenter i den amerikanske delstaten North Carolina, og en av nøkkelfunksjonene er at senteret skal få mye av strømmen fra en gedigen solcellefarm.

Den lokale TV-stasjonen WCNC-TV tok av sted i et helikopter for å ta bilder av den fremdeles uferdige samlingen med solcellepaneler i byen Maiden, og resultatene kan du se både ovenfor og nedenfor.

Enormt energikrav og enorm farm

Solcellefarmen har en størrelse på 400 m2. Målet er å pumpe ut hele 20 megawatt, men det er fremdeles bare 60 prosent av energibehovet til det kommende datasenteret.

Apple bygger i tillegg enda en 20 MW-farm i nærheten. Se et par bilder til av solcellefarmen nedenfor:

Foto: WCNC-TV, All Rights Reserved
Foto: WCNC-TV, All Rights Reserved

Solcellepanelene kommer fra det California-baserte selskapet SunPower. SunPower lager høyeffektivitetspaneler, som plasseres på sporingsmekanismer som følger sola gjennom dagen.

Omdiskutert teknologi

Solceller er en omdiskutert teknologi med tanke på forholdet mellom hvor mye energi som trengs for å produsere dem, og hvorvidt de klarer å produsere nok energi til å «betale tilbake» dette med mer i løpet av sin levetid.

Ifølge informasjon som Wikipedia lenker til, er vanlig tilbakebetalingstid på 1 – 4 år, mens ordinær levetid er på 20 – 30 år. På grunn av en rekke andre faktorer som transport, informasjon og økonomi, er det imidlertid vanskelig å beregne hvor effektive solcellepaneler virkelig er i forhold til hva det koster å produsere dem.

(Kilde: GigaOM)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen