Her er Apples iPhone-forgjenger fanget på film
(Foto: Sonny Dickson/YouTube)

Her er Apples iPhone-forgjenger fanget på film

En Mac du kunne ringe med. Det var visjonen som i 1993 ble til Apple WALT. Om du ikke har hørt om den tidligere er imidlertid ikke det så rart. Den merkelige 90-tallssaken som minner om en hybrid av en telefon og et nettbrett kom nemlig aldri så langt i prosessen at de ble snakk om masseproduksjon.

Som i dag likte Apple heller ikke den gang å snakke om produkter som ikke ble noe av, og derfor har vi kjent lite til hva WALT var for noe i tiden etter annonseringen på MacWorld for snart 26 år siden. 

Ettersom navnet er en forkortelse for «Wizzy Active Lifestyle Telephone» har vi visst at du kunne ringe med den, men det er ikke før denne uken vi har fått se enheten skikkelig i aksjon i full HD-oppløsning.

Etterlignet fysisk telefonbok

Noe av magien har kanskje forsvunnet siden annonseringen, men Apple-samleren Sonny Dickson har uansett, som den første av få samlere som har hatt en WALT i sin eie, lastet opp et videoklipp hvor han viser oss hvordan dingsen er i bruk.

Telefonbok-appen. Foto: Sonny Dickson/YouTube

WALT kjører på de samme delene som datidens bærbare PowerBook 100 og en forløper til dagens MacOS, kalt Mac OS 6.

Mens den kanskje ser primitiv ut i forhold til dagens standarder må vi huske på alderen, og i klippet får vi se hvordan man navigerer gjennom en telefonapp med et grensesnitt som etterligner en fysisk telefonbok. Typisk for hvordan Apple designer sine «apper» den dag i dag.

Enheten kom nevnte telefonbok, telefaks og en slags nettbank. Du kunne selvsagt også ringe med den. Mer interessant er det imidlertid av vi får se forløperen til Apple Pencil. Denne kunne du bruke til å blant annet skrive notater i adresseboken. 

Se den i Full HD-utfoldelse

Under den forrige kjente auksjonen hvor en WALT skiftet eier gjorde omtrent 8000 dollar det samme. Har du lyst på en er det bare å følge nøye med, men som du ser av videoen under må du være en tålmodig sjel. Den kjørte direkte fra en harddisk og trengte lang lastetid, og den er så svak at selv bevegelsene til pennen løper fra den.

På jakt etter noe litt mer spenstig enn WALT?
Her er vår liste over de 10 beste telefonene nå »

(Kilde: Apple Insider)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen