Rick Bergman, AMDs toppsjef, på en tidligere presentasjon om AMDs mobile teknologier. Foto: AMD
Rick Bergman, AMDs toppsjef, på en tidligere presentasjon om AMDs mobile teknologier. Foto: AMD

Her er AMDs nye bærbar-skjermkort

Slipper en helt ny serie i dag, med sterkt fokus på lengre batteritid.

I skyggen av gårsdagens store Ivy Bridge-lansering, slipper AMD i dag sin helt nye linje med mobile skjermkort.

Det er snakk om tre nye rekker, som alle arver på flaggskipet Radeon HD 7970 for stasjonære maskiner. Denne gangen er det imidlertid snakk om de mobile variantene.

De går alle under kodenavnet «London», og det er snakk om AMD Radeon HD 7900M «Wimbeldon», Radeon HD 7800M «Heathrow» og Radeon HD 7700M «Chelsea».

Basert på GCN-arkitekturen

I motsetning til de tre seriene med mobile skjermkort som allerede er lansert, Radeon HD 7400-, HD 7500- og HD 7600-serien, er de nye skjermkortene helt nye produkter. De forrige modellene var basert på arkitekturen fra HD 6000-serien, og de hadde strengt talt bare fått nye navn.

Denne gangen er alt er nytt. De nye modellene er produsert med 28 nm-teknikken, og er basert på Graphics Core Next-arkitekturen. Med denne er det lagt fokus på at skjermkortet skal være likt godt til å tygge unna oppgaver med ren datakraft, som det skal være til spilling.

Ellers har skjermkortene mye til felles med de stasjonære variantene. De kommer med et hav av innebygde multimedialøsninger for å akselerere HD-filmer og applikasjoner. Støtte for det nye PCIe-grensesnittet er også på plass, PCIe 3.0.

Eyefinity har også fått sin rolle. En bærbar PC med et slikt skjermkort i seg vil kunne spre bildet over tre store skjermer.

Du kan lese mer om alle funksjonene i testen av Radeon HD 7970

Øker batteritiden

AMD har jobbet mye med hvordan skjermkortet behandler oppgaver, for å kunne senke strømforbruket. Dette fører i sin tur til at batteritiden til bærbare med de nye grafikkortene øker. Selskapet selv påstår at strømforbruket har blitt senket med så mye som 34 prosent i standby-modus.

Mye av dette skyldes AMDs «Enduro Technology». Med denne funksjonen vil maskinen sømløst veksle mellom det integrerte og det dedikerte skjermkortet.

Dette gjøres automatisk, skjermkortet skal selv se hvilke applikasjoner som trenger mer kraft og hvilke som ikke krever det. Ved hjelp av et par tastetrykk skal du også kunne overstyre dette selv. Teknologien skal fungere sammen med AMDs A- og E-serie med APU-er, samt Intels Sandy Bridge og Ivy Bridge-prosessorer.

Videre har AMD inkludert sin «Powergate-» og «ZeroCore-teknologi». Førstnevnte vil slå av enkeltseksjoner i skjermkortet når de ikke er i bruk, for å senke strømforbruket selv om det dedikerte skjermkortet må gjøre jobben. ZeroCore-teknologien er den som slår av hele skjermkortet når det ikke er i bruk, noe som senker kortets strømforbruk til under 2,5 W ved hvilemodus.

Tre modeller

Toppmodellen i den mobile verdenen blir Radeon HD 7970, som AMD selv mener er det mest funksjonsrike og avanserte mobile skjermkortet de noensinne har laget. Det er myntet på entusiastene, og skal by på mye kraft i både spill og databehandling.

Ett hakk lengre ned på stigen kommer HD 7870, som blir en litt billigere variant. Selv om det ikke kan yte like mye som toppmodellen, skal det ha nok kraft til at du kan dra på med både høy oppløsning og mange avanserte innstillinger i moderne spill.

Sistemann, HD 7770, vil være plassere seg i den nedre delen av mellomklassemarkedet. Den er i all hovedsak ment som et kraftig grafikkkort til de ekstra tynne bærbare maskinene. Her ligger fokuset mer på at skjermkortet skal kunne dra HD-filmer og annen applikasjonsakselerering, fremfor spill.

Spesifikasjonene til de tre modellene er listet opp i tabellen under:

Modell HD 7970M HD 7870M HD 7770M
Grafikkprosessor
Wimbeldon
Heathrow
Chelsea
Kjernefrekvens
850 MHz
900 MHz
675 MHz
Prosess 28 nm
28 nm 28 nm
Minne, datarate
4,8 Gbit/s
4,0 Gbit/s
4,0 Gbit/s
Minnebåndbredde 153,6 GB/s 64 GB/s 64 GB/s
Minnefrekvens
1200 MHz
1000 MHz
1000 MHz
Minnemengde
2048 MB GDDR5
2048 MB GDDR5
2048 MB GDDR5
Compute-units
20 10 8
Streamprosessorer
1280
640
512
TMU
80
40
32
ROP
32
16
16
Maks strømforbruk
Ikke oppgitt
Ikke oppgitt
Ikke oppgitt

(Kilde: AMD)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen