Her er AMDs helt nye prosessor

Her er AMDs helt nye prosessor

«Trinity» skal ta rotta på Ivy Bridge, og er selskapets viktigste lansering i år.

Selv om AMD selv har uttalt at de vil flytte fokuset vekk fra de kvasseste prosessorene, satser de fortsatt knallhardt på den biten av markedet som retter seg mot folk flest. Et av de viktigste leddene i denne satsningen, og kanskje den viktigste i 2012, er dagens lansering av AMD Trinity – en splitter ny APU som skal yppe med Intels Ivy Bridge.

Det er under en måned siden Intel lansert sitt nyeste stikk på prosessormarkedet, Ivy Bridge. Med Trinity skal AMD levere en rask, effektgjerrig og kjølig prosessor som også kommer med en kraftig integrert grafikkløsning. Målet er å dominere tynne bærbare, All-in-one-maskiner, HTPC-er og stasjonære maskiner i mellommarkedet.

I første omgang kommer Trinity i fem forskjellige modeller. Tre av de er beregnet for tradisjonelle bærbare maskiner, mens de to andre er myntet på de ekstra tynne maskinene.

Selve prosessorbiten i den nye APU-en skal være rundt 30 prosent raskere enn forgjengeren, ifølge selskapet selv, men det er grafikkløsningen som virkelig skal gjøre den attraktiv..

Moderne grafikkløsning

Grafikkløsningen er basert på skjermkortet Radeon HD 7000. Den jobber tett opp mot prosessorkjernene, som sammen sørger for at vanlige programmer kan jobbe langt raskere enn før. AMD selv påstår at den nye grafikkløsningen er over 50 prosent raskere enn forgjengeren.

AMD har også samarbeidet tett med utviklerne bak programmer som Photoshop, Handbrake, VLC, WinZip og de fleste nettlesere på markedet, for å sørge for at disse programmene utnytter denne kraften på best mulig måte.

Prosessorene har støtte for både HDMI 1.4a og DisplayPort 1.2, noe som gjør det mulig å spre bildet ditt over tre skjermer via Eyefinity-teknologien.

Om den integrerte grafikkbiten ikke skulle være nok for deg, er det ingenting som hindrer den i å jobbe sammen opp mot et dedikert skjermkort.

Øker batteritiden

En av de store fordelene med en slik kombinert prosessor og grafikkløsning er at strømforbruket senkes. Den letteste modellen har et strømforbruk på bare 17 watt. For bærbare maskiner resulterer det i bedre batteritid.

Bærbare maskiner basert på Trinity skal ifølge AMD ha en batteritid på opp mot hele 12 timer. Nøyaktig hva slags modell og hvilke spesifikasjoner som kreves for å oppnå disse resultatene, har selskapet ikke oppgitt.

Ett av grepene som er tatt for å gjøre dette mulig er at de nye prosessorene kan «resirkulere» energien den bruker. De kaller den nye arkitekturen «Piledriver» og den bruker det AMD kaller «Resonant Clock Mesh Tenchology».

Tradisjonelt holder man den høye klokkefrekvensen i en prosessor synkron ved hjelp av et metallnett rundt om i prosessoren. Men et slikt nett øker strømforbruket temmelig mye, men AMD har nå kommet rundt dette problemet ved å bruke en ny form for klokkepuls som fungerer som en pendel. Du kan lese mer om denne teknologien i dette PDF-dokumentet.

Saftig toppmodell

Blant de fem første modellene som i dag er lansert, går toppmodellen under navnet A10-4600M. Den har fire kjerner og en kjernefrekvens på 2,3 GHz som kan økes til 3,2 GHz. Grafikkbiten er det Radeon HD 7660G som står for, med 384 streamprosessorer og en klokkefrekvens på 686 MHz. Strømforbruket skal ligge på 35 watt.

Trinity-prosessorene skal dukke opp i bærbare maskiner på løpende bånd, fra og med denne uken. Blant produsentene som lanserer i samarbeid med AMD denne gangen finner vi Samsung, Sony, Toshiba, Lenovo, Asus og Acer.

Modeller ment for stasjonære maskiner vil trolig finne veien til butikkhyllene nærmere sommeren.

Tester av den nye prosessoren kan du se blant annet hos Anandtech og Hexus, mens vi venter på at vårt testeksemplar skal komme inn døren.

Modell "Mainstream Notebooks"

A10-4600M


A8-4500M


A6-4400M
GPU-løsning HD 7660G HD 7640G HD 7520G
Streamprosessorer 384 256 192
GPU-frekvens 686 / 497 MHz 655 / 497 MHz 686 / 497 MHz
Prosessorkjerner 4 4 2
CPU-frekvens 3,2 / 2,3 GHz 2,8 / 1,9 GHz 3,2 / 2,7 GHz
L2 Cache 4 MB 4 MB 1 MB
TDP 35 W 35 W 35 W
Modell "Ultrathin Notebooks"

A10-4655M


A6-4455M


-
GPU-løsning HD 7620G HD 7500G
Streamprosessorer 384 256
GPU-frekvens 497 / 360 MHz 424 / 327 MHz
Prosessorkjerner 4 2
CPU-frekvens 2,8 / 2,0 GHz 2,6 / 2,1 GHz
L2 Cache 4 MB 2 MB
TDP 25 W 17 W

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen