Her endrer geværkulen retning midt i luften
(Bilde: YouTube/DARPA)

Her endrer geværkulen retning midt i luften

Amerikanerne tester ut «smarte» kuler.

Datateknologiens inntog i skytevåpnenes verden har allerede gitt oss noen nye innretninger. I februar kunne vi for eksempel melde om datastyrte geværer som gjør det meget enkelt å treffe mål fra selv store avstander.

Denne teknologien innebar i korte trekk å legge til rette for høy treffsikkerhet gjennom styring av siktet etter en digital markør som automatisk legger seg på riktig sted i forhold til målet, basert på analyser av avstand, vind og andre faktorer.

Nå melder nettstedet The Verge om en ny teknologi som skal gjøre det langt enklere for skyttere å treffe målene, men denne gangen er det selve ammunisjonen som står i sentrum.

«Smarte» kuler

Det amerikanske byrået for forsvarsteknologi, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), har utviklet en løsning som gjør det mulig for kuler å selv finne målet sitt, etter at de er avfyrt fra våpenet.

Konseptet heter EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) og innebærer at kulene automatisk ledes mot målet ved hjelp av et optisk styringssystem som opererer i sanntid. Utover dette er de tekniske detaljene tilsynelatende ennå en militærhemmelighet.

Kompenserer for vær og vind

De «intelligente» kulene er i stand til å selv kompensere for forhold som vær, vind, måten målet beveger seg på og andre ting som måtte hindre en fulltreffer, og endre kurs deretter.

Ikke uventet er teknologien først og fremst utviklet for militære skarpskyttere, som ofte er avhengige av å treffe målet sitt på første skudd for å unngå å bli oppdaget. DARPA nevner Afghanistan som et område som er vanskelig å operere i på grunn av kraftig vind og mye sandstøv som gjør sikten dårlig.

Byrået har laget en demonstrasjonvideo av teknologien som viser .50-kalibers prosjektiler som treffer blinken til tross for at skytterens sikte peker i en annen retning. Videoen kan du se under, den er uten lyd.

De intelligente riflene er heller ikke dumme: De gjør selv amatører til ekspertskyttere »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen