Her demonstreres den fleksible kretsen på noe som ligner silikon.
Her demonstreres den fleksible kretsen på noe som ligner silikon. (Bilde: EPFL)

En elektronisk krets som kan bøyes og tøyes vil gjøre smartklær mye lettere å lage

Kan strekkes fire ganger sin egen lengde.

Vi har allerede sett en del eksempler på fleksibel elektronikk som blant annet er tiltenkt «ha-på-dingser». De fleste konseptene som er blitt vist frem hittil har mange begrensninger, men nå har det dukket opp en ny og virkelig fleksibel løsning. Det melder EurekAlert.

Ved det sveitiske teknologiuniversitetet EPFL har forskere nemlig utviklet en type elektronisk krets som kan bøyes og tøyes omtrent på samme måte som elastisk gummi.

Gull og gallium

Kretsene kan faktisk strekkes ut så langt som fire ganger den opprinnelige lengden, og er i tillegg så hardføre at man kan bøye dem én million ganger uten at det oppstår sprekker eller svikt i den elektriske ledeevnen.

Kretsen kan strekkes ut til hele fire ganger den opprinnelige lengden.
Kretsen kan strekkes ut til hele fire ganger den opprinnelige lengden. Foto: EPFL

Det spesielle med den eksepsjonelt fleksible kretsen er at den består av en kombinasjon av flytende og fast metall, nærmere bestemt av en legering av gull og gallium.

Gallium har den fordelen at det både har gode strømledende egenskaper, og at det har et så lavt smeltepunkt at det er flytende i romtemperatur. Ved hjelp av dette materialet kan kretsene dermed beholde ledeevnen selv når det faste stoffet, altså gullet, strekkes ut.

Mange bruksområder

Kretsene kan legges på ekstremt tynne filmer, som igjen kan benyttes i for eksempel på klær, hvor det umerkelig vil kunne følge kroppen bevegelser. Andre bruksområder er det forskerne kaller «kunstig hud», roboter og sensorer som for eksempel kan brukes til å spore biologiske funksjoner hos brukeren.

Anvendelsene vil imidlertid kunne bli vesentlig mer tallrike, dersom konseptet faktisk vil bli kommersialisert, noe som selvsagt ennå er uvisst. Under kan du se en demonstrasjonsvideo av den ultrafleksible kretsen med ytterligere forklaringer fra forskerne.

Den fleksible teknologien har også nådd mobiler: 
Denne telefonen kan bøyes som gummi »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen