Intels nye toppsjef viser frem den neste prosessorgenerasjonen Broadwell. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her avslører toppsjefen din neste prosessor

Intel har vist en fungerende PC med den i seg.

Hardware.no/San Francisco: Vi var tilstede da Intel i natt for alvor åpnet sin årlige utviklerkonferanse IDF, der selskapet legger mye av grunnlaget for planene det kommende året.

Toppsjefen i selskapet, Brian Krzanich, åpnet det hele, og kunne blant annet vise frem den første Windows-PC-en som ikke lager en eneste lyd.

 – For fire år siden ville ingen ha ventet å se dette, men her er den. Den finnes, og den kommer på markedet nå. Det er dog ikke alt, fortsatte Krzanich, og plukket opp en ny liten bærbar maskin – som viste seg å være en større overraskelse.

Krzanich fortalte at Broadwell trekker langt mindre strøm enn selv gjerrige Haswell.
Krzanich fortalte at Broadwell trekker langt mindre strøm enn selv gjerrige Haswell.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Viste frem Broadwell

– 14 nanometer er her. Det fungerer. Dette er Broadwell, og den vil komme i salg innen slutten av året, fortalte Krzanich.

Selv om tidligere rykter har hevdet at Skylake skulle være første plattform med 14nm, er det nå klart at Broadwell-serien får det først – i tråd med Intels tradisjonelle lanseringsstruktur. 

Broadwell er arvtakeren til dagens Haswell-prosessorer. Intel slipper prosessorer i et Tick-Tock-mønster, der de først lanserer en ny arkitektur (Haswell), som de så i neste generasjon beholder – men de krymper den ned til en mindre produksjonstype (Broadwell).

Krzanich demonstrerte blant annet at Broadwell-maskinen fint klarte å starte enkle spill før han fortsatte presentasjonen.

Imponerende tall

Ifølge Krzanich vil Broadwell-prosessorer bygd på 14 nanometers produksjonsprosess klare å levere noen svært repspektable forbedringer over dagens prosessorer.

– Til nå har vi klart å få 30 prosent bedre effektutnyttelse i våre tester, men vi er ikke ferdige ennå. Ytelsesforbedringene med Broadwell blir like store som da vi introduserte Haswell, og du vil få se 14 nanometers teknologi i PC-er nær deg neste år, sa han.

Både ytelse og batterilevetid på Broadwell skal være langt bedre enn med tidligere modeller.
Både ytelse og batterilevetid på Broadwell skal være langt bedre enn med tidligere modeller. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Et viktig poeng for Krzanich var også at brukere ønsker seg mer og mer mobile enheter, og at sterkere satsing på såkalte 2-i-1-maskiner, som kan fungere både som nettbrett og fullverdige datamaskiner, er det Intel har valgt å fokusere på for å levere.

Et konkret virkemiddel i denne retningen er å putte flere og flere funksjoner i samme brikke, såkalte «System on a Chip» eller SoC; og Haswell-maskinen han demonstrerte benyttet nettopp en slik.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte Intel for å se hvordan de gjør det »

Målet med å gjøre teknologien mer mobil rimer med Intel-futuristenes mantra:
– Alt skal bli mer personlig, og mer sammenkoblet »

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold ifb. IDF.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen