Guide

Hemmelige Firefox-triks

Over halvparten av Hardware.nos lesere bruker Firefox. Da er det en selvfølge at mange av dere ikke vet om noen av Firefox' best bevarte hemmeligheter. Her er en rekke tips som du kan oppnå uten å bruke tilleggsprogrammer.

Kopier faner med musa

Du kan enkelt duplisere en fane ved å holde inne Ctrl på tastaturet mens du drar den til en annen plass på fanelinjen. En annen måte å oppnå det samme på er å trykke Ctrl+L (setter pekeren i adresselinjen) og å trykke Alt+Enter. Raskt og enkelt om du ikke liker å bruke musen.

Bli kvitt den store "tilbake"-knappen

Kanskje du har irritert deg over den store tilbake-knappen i Firefox 3? Du kan enkelt gjøre den mindre ved å høyreklikke på den linjen og å velge Customize, og deretter krysse av for Use small icons (det er Tilpass, Bruk små ikoner for de engelskhemmede blant oss).

Send e-post direkte fra Gmail

Har du irritert deg over at e-postlenker åpner i Windows Mail eller hvilket som helst e-postprogram du måtte ha installert? Du kan endre dette til å få Gmail eller Yahoo Mail til å ta over. Gå til Tools, Options og velg Applications-fanen. I søkefeltet skriver du mailto, og så kan du endre Action-feltet til å bruke f.eks. Gmail eller Yahoo Mail.

Noen Firefox-installasjoner har ikke Gmail-alternativet innebygd, men det kan vi fikse ganske enkelt. Åpne en ny fane, og skriv about:config i adresselinjen. I Filter-feltet skriver du gecko.handlerServiceAllowRegisterFromDifferentHost, og dobbeltklikk på den verdien slik at den blir satt til true (sann på norsk). Så må du lime inn en ekkel Javascript-snutt i adresselinjen din (alt skal være på en linje):

javascript:window.navigator.registerProtocolHandler("mailto", "https://mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s","Gmail")

Du vil bli spurt om du vil legge til Gmail som program, og det vil du selvsagt.

Liker du ikke lukkeknappen?

Det har vært så mange krangler om hvor lukkeknappen på faner i nettleseren skal være at Firefox har en egen innstilling for å endre det. En veldig godt gjemt innstilling. Igjen, skriv about:config i adresselinjen (ikke i fanen du leser denne artikkelen i). Søk etter browser.tabs.closeButtons. Ved å endre denne verdien vil du kunne bestemme hvor lukkeknappen skal være.

  • 0 - Lukkeknapp kun på den aktive fanen
  • 1 - Lukkeknapp på alle faner
  • 2 - Ingen lukkeknapper
  • 3 - En lukkeknapp på slutten av verktøylinjen, men ikke på fanene

"Awesome"-baren

Et punkt hvor det lukter pubertale college-gutter av Firefox, er i navngivningen av den nye adresselinjen. Det offisielle navnet er "Awesome bar," og vi tør ikke engang prøve oss på en oversettelse til norsk her.

Det er flere ting du kan gjøre med adresselinjen. Du kan fjerne alt som er awesome med den, og gå tilbake til slik som Firefox 2 var. Igjen, ved å bruke about:config (som du nå bør kunne), kan du endre verdien browser.urlbar.maxRichResults til -1 (minus en).

For å kun la den vise deg nettsider som du selv har skrevet adressen på, kan du endre browser.urlbar.matchonlytyped til true. For å fjerne bokmerker som du ikke har besøkt, endre places.frecency.unvisitedBookmarkBonus til 0 (null). Og til slutt, for å fjerne alle bokmerker fra søkelisten, endre både den forrige verdien som nevnt og places.frecency.bookmarkVisitBonus til 0 (null).

Søk med en hvilken som helst søkemotor

Vi vet at du bruker prisguiden ofte. Hadde det ikke vært kjekt å kunne søke direkte i prisguiden fra Firefox? Det er enkelt å få til.

Gå til nettsiden du vil søke fra, og finn søkefeltet. Høyreklikk og velg Add a keyword for this search. I dialogen som kommer opp gir du den et navn (f.eks. Prisguiden), og et nøkkelord (f.eks. pg). Da kan du senere i adresselinjen skrive f.eks. pg søkeord for å søke etter søkeord i prisguiden. Dessverre finnes det veldig få søkeord til salgs i prisguiden for tiden. Og ja, dette trikset fungerer ikke i søkefeltet øverst til høyre i nettleseren.

Hent fram passord

Har du glemt passordene til den obskure nettsiden du registrerte deg på? Om du har autolagret passordet i Firefox kan du enkelt hente det frem. Gå til logginn-siden på nettsiden det er snakk om. Høyreklikk på siden, og velg View Page Info, og hopp over til Security-fanen. Der finner du knappen View saved passwords. Her kan du trykke på View passwords for å vise alle passordene.

Dette vekker nok den mest paranoide i oss alle, så du kan nå slå på et hovedpassord for å beskytte alle dine lagrede passord. Gå til Tools, Options fra hovedmenyen og velg Security-fanen. Herfra kan du slå på et hovedpassord ved å krysse av Use a master password som kreves hver gang noen starter Firefox, eller prøver å vise lagrede passord.

Smarte bokmerker

Firefox 3 har fått støtte for en ny type bokmerker. Disse lar deg gjøre mer avanserte ting enn vanlige bokmerker, og lar deg f.eks. lage en liste over de 15 siste besøkte sidene.

Du lager smarte bokmerker fra Bookmarks-menyen, ved å klikke Organize og deretter New bookmark. Du må gi bokmerket ditt et navn (det får du finne på selv), og i Location-feltet må du skrive litt magisk kode. Mozillas forslag er place:queryType=0&sort=8&maxResults=10, noe som gir deg de ti mest besøkte nettsidene sortert med de sidene du besøker oftest øverst.

Mozilla har et helt dokument som beskriver hva du kan prøve deg frem med i dette feltet.

(Kilder: PCMag, Mozilla)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen