Guide

Helt gratis PC

Med mindre du har spesielle behov trenger du egentlig ikke bruke så veldig mange tusenlapper for å få en helt kurant PC i dag. Men i disse finanskrisetider er det heller ikke alle som har gode penger å bruke på datamaskiner.

Gratis PC høres kanskje litt utopisk ut, men med litt smartness og lave krav (vi snakker likevel om en fungerende datamaskin) er det fullt mulig å skaffe seg en datamaskin uten å bruke penger. I denne artikkelen skal vi se på noen strategier for å få til dette. Har du forresten andre forslag eller ideer kan du gjerne tipse oss og andre i diskusjonstråden under.

Fiske etter maskinvare
Den gjennomsnittlige konsument bruker ikke en PC til den dør. Fordi teknologien går såpass fort frem byttes gjerne datamaskinen ut med to to til fem års mellomrom, men det betyr ikke at den er moden for pensjonstilværelsen selv om den har blitt erstattet av en nyere modell. Tidligere gikk kanskje den gamle PC-en til lillebror, eller fikk jobben som filserver i kjelleren, men nå er det jo gjerne en grense for hvor mange servere man trenger. Mange hjem nå har nå ganske enkelt nok datamaskiner.

En ny datamaskin betyr da at en eldre PC må ut av huset. Litt avhengig av alder og spesifikasjoner er ikke disse verd mange kronene, og en del vil mene at det derfor ikke er verd bryderet å selge dem. Og det akkurat dette du kan utnytte.Stasjonær PC:
Det er bærbare som er det "store" nå, og stasjonære datamaskiner betraktes av mange som plasskrevende, stygge og unødvendige. Du vet selvsagt bedre. Stasjonære er langt mer fleksible, så de kan oppgraderes eller strippes for deler til en annen PC. De blir dessuten sjelden stjålet.

Her kan du gå to veier. Den første er å forsøke å få tak i en PC som faktisk virker, mens den andre er å sette sammen en PC av forskjellige deler. Det sistnevnte gir deg flere muligheter, men krever gjerne litt kunnskap, spesielt om du skal reparere en PC med ukjent feil. Men liker du en utfordring finner du mange guider til PC-bygging og -fiksing på nettet.Når det gjelder skjerm skal du ikke bekymre deg om en datamaskin kommer med eller uten dette. Å få tak i en gratis separat CRT-skjerm bør nemlig ikke by på store problemer, da folk gjerne vil bli kvitt de store klumpene og ingen ved sine fulle fem vil betale for en.

Det smarteste er å fiske i kjent farvann til å begynne med, altså familie, venner og gode naboer. Bruk nettverket ditt, ikke minst det elektroniske, som Facebook, Twitter og meldingslinja på Messenger. Men glem heller ikke den analoge delen av befolkningen. Gode resultater kan komme fra å henge opp en lapp på treningen eller butikken - tilby deg å hente gamle eller ukurante PC-er hjemme hos folk. Er du heldig kommer du over en gammel tante som blir så glad for å bli kvitt den gamle PC-en at hun som bonus gir deg en hundrelapp for brydereiet.

Andre steder du kan sjekke er annonsene i lokalavisa, eller det elektroniske annonsemarkedet. Et eksempel er Torget på Finn.no, som har en egen "gis bort"-kategori. Flere gibort-sider finner du her. I tillegg finnes det nettverk som Freecycle, med grupper også i Norge.Du kan i tillegg utnytte det faktum av at alle butikker som selger el-utstyr også er pliktet til å ta imot "el-avfall", deriblant datamaskiner og -deler for retur og sortering. Å ta turen til din nærmeste store el-butikk kan derfor være et sjakktrekk, ettersom slikt utstyr som regel blir samlet i en egen konteiner. Er du heldig (og ikke kommer over en i overmåte lei ekspeditør) kan du velge og vrake i datamaskiner. Nå vet du riktignok ikke om de virker eller ikke, men det er et greit utgangspunkt dersom du trenger et kabinett eller er på jakt etter deler.

Hold også øynene åpne etter folk eller bedrifter som flytter, ettersom mange benytter slike anledninger til å kvitte seg med aldrende eller overflødig datamaskineri.

Bærbar PC:
Det vil være vanskeligere å få fatt på en gratis laptop enn en gratis stasjonær PC. De tar jo relativt liten plass, så folk kan omtrent ha en i hvert rom, og i tillegg ta rollen som stuas mediesenter, Når huset er fylt opp kan det dessuten være kjekt å ha den gamle bærbare på hytta eller i båten...

Du skal altså ha en liten porsjon flaks for å få fatt i en gratis bærbar, men det er på ingen måte umulig. Spesielt rundt disse tider, når mange handler inn nytt utstyr etter sommeren (skolestart), går det fint an å legge litt press og smisk på folk som har skaffet seg nytt utstyr.

Bærbare som ikke virker er det enklere å få tak i vederlagsfritt, men du er som regel begrenset til å fikse problemer med minne eller harddisk, og gratis reservedeler kan uansett bli et problem. 

Programvare: last ned
Når du har fått i land maskinvaren, må du over på programvare. Heldigvis er alt fra operativsystem til anstendige spill å få lastet ned gratis på det o'store Internett. Linux-distroer som Ubuntu er anstendige alternativer til Windows, og kjører lettere på eldre maskinvare.Hvis du har fått tak i en brukt PC kan det også være at det følger med en Windows-lisens til den PC-en. Et klistremerke med operativsystemets serienummer finner du som regel på kabinettet, og kan ofte brukes dersom du får tak i riktig en installasjons-CD/DVD. Ellers nevner vi at du fremdeles kan sikre deg Windows 7 RC som fritt kan brukes frem til 1. juni 2010.

Gratisalternativene til annen programvare kan du sjekke ut i denne artikkelen: Spar tusener på gratis programvare.

Gratis Internett
Denne kan være vanskelig. Nettilgang er noe man normalt sett må betale for, med mindre du bor hjemme hos opphavet eller snylter på naboens usikrede trådløse nettverk.

Dersom du ikke har noen liberale naboer kan du alltids oppsøke en gratis trådløs sone, som du for eksempel finner på en del kafeer. Problemet da blir at du gjerne forventes å i det minste kjøpe kaffe, noe som i lengden kan bli dyrere enn et bredbåndsabonnement. Og har du ikke fått fatt på en bærbar PC er det også mulig du blir stoppa i døra om du forsøker ta med deg en tjuekilos datamaskin inn.

Verd bryet?
Det å skaffe seg en gratis PC kan være utfordrende og givende, for ikke å glemme lærerikt dersom du samtidig lærer deg selv å fikse og bygge datamaskiner. En annen ting er at du sparer miljøet ved å ta i bruk deler som kanskje ellers hadde havnet på søppelfyllinga (husk å selv levere kasserte deler til en butikk).

Men er du en travel person kan det være greit å huske at du får nye stasjonære og bærbare datamaskiner fra en 2-3 tusenlapper, og da vet du dessuten at de virker.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen