Sikkerhetssentralen til Eset, ett av mange selskaper som døgnet rundt overvåker skadelig programvare på nett.
Sikkerhetssentralen til Eset, ett av mange selskaper som døgnet rundt overvåker skadelig programvare på nett. (Bilde: Varg Aamo, hardware.no)

Helt vanlige nettsider er de farligste

Og Norge er over tre ganger verre enn USA.

Om du trodde du var sikker når du holder deg på de største og mest kjente nettsidene, må du tro omigjen. En ny rapport som Google la frem denne uken viser nemlig nedslående tall. Det er på nettsider folk anser som sikre at de flest ganger blir smittet med ondsinnet kode.

De snille er farligst

Googles «Transparency Report» dokumenterer for første gang omfanget av infeksjoner fra sider på Internett. Det viser seg at det er uskyldige sider, som etter datainnbrudd sprer infiserte filer til besøkendes maskiner, som er den største smittekilden for infeksjoner – ikke nettsteder som opprettes med eneste formål å skade datamaskinen din.

Mens folk generelt er klar over at de burde holde seg unna snusk og piratsider på Internett, er det 10 prosent av verdens maskiner som smittes fra denne mørkere siden av verdensveven.

Gjennom sitt «Safe Browsing»-program arbeider Google aktivt for å stoppe spredning av ondsinnede programmer på Internett. De har bygget automatiserte systemer som tråler nettet på utkikk etter infiserte sider, systemer som daglig fjerner omtrent 10 000 nettsider fra søkeresultatene dine. Samtidig sender de en e-post til personene som drifter nettsidene, med beskjed om å ordne opp før nettstedet blir søkbart igjen.

Så sent som august i fjor ble Teknisk Ukeblad en ufrivillig videreformidler av en trojaner. Dette skjedde etter at crackere utnyttet et hull i annonseplattformen deres, som kjørte Java. Den gang var det dog Telenor, og ikke Google, som oppdaget mistenkelig trafikk og gjorde nettstedet oppmerksom.

Norge er på listen

Norske nettsider holder nemlig ikke en plass vi kan skryte av internasjonalt. Google har skannet i gjennom flere millioner sider på jakt etter infeksjoner, og mens vi liker å tro at norske sider er trygge, viser deres statistikk en annen virkelighet. For mens kun 2 prosent av amerikanske nettsider inneholder ulumskheter, ligger vi på 7 prosent. Ingen kan dog måle seg med Latvia, hvor du ifølge Google bør holde deg borte fra 25 prosent av sidene.

Mens datagrunnlaget for enkelte land ble for snevert til at Google kunne presentere nasjonal statistikk, bør du helt klart tenke deg om før du besøker sider fra ISP-en Visafone i Nigeria. Der fant Google infeksjoner hos 99 prosent av sidene.

Enkelte selskaper jobber daglig med å fange virus:
Her får de 200 000 datavirus hver eneste dag »

(Kilde: Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen