Helt rundt med ett klikk

Ricoh slipper kamera som tar  et nær fullstendig sfærisk foto.

Nyheten heter Ricoh Theta, og ble lansert under IFA-messen i Berlin nå nylig. Dette kameraet er spesialbygd for å ta sfæriske bilder, med to linser som står rygg mot rygg i et tynt og avlangt kamerahus som kun veier 95 gram og er knappe 13 cm i lengde.

Enkel design

Kameraet er lite og nett, med svært ren design.
Kameraet er lite og nett, med svært ren design.

Disse to sidene av kameraet tar bilder samtidig når du trykker på den store utløserknappen midt på huset, og deretter setter kameraet automatisk bildene sammen til ett sfærisk opptak. Dette bildet dekker 360 grader i horisontalplanet, og nesten 360 grader i vertikalplanet. Det er kun en liten blindsone rett ned, ellers ser kameraet alt rundt seg.

Les også: Bøyelig kamera tar panoramabilder

Mobilstyrt

I tillegg til utløseren finnes det kun en strømbryter og en knapp for å skru på trådløs overføring, og det er det hele vi finner av kontroller på kameraet. Det er mulig å fjernstyre kameraet ved hjelp av en mobilapp, og der kan man stille manuell eksponeringskompensasjon med +/-2 EV i 1/3 trinn. Alle andre kamerainnstillinger er automatiske. Appen kommer først for iPhone (4S og 5), senere på Android.

Appen som hører til har heller ikke kompliserte funksjoner.
Appen som hører til har heller ikke kompliserte funksjoner.

Bruker du appen til å utløse kameraet, vil bildet lastes ned til mobilen. I appen kan du se på bildene, i tillegg til å dele bilder på Ricohs nettside for kameraet, samt til Facebook, Twitter og Tumblr. På disse sidene havner ikke selve opptaket, men kun en link til bildet som er lagret på Ricohs nettside.

Ricoh Theta lager fullstendige panoramabilder, sjekk nederst på nettsiden til kameraet for eksempler på opptak. Her kan du også sjekke bildekvaliteten.

Kun på nett

I pressemeldingen som Ricoh sendte ut ved lanseringen, opplyser selskapet at kameraet kun blir tilgjengelig i nettbutikker i utvalgte markeder. Disse markedene er USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Det er ikke kjent om det kommer en norsk eller nordisk nettbutikk for dette kameraet.

Prisen som ble oppgitt, er på 399 Euro i Frankrike/Tyskland, altså like over 3000 kroner med dagens kurser. 

Vil du heller sy sammen panoramabilder i etterkant? Her har du vår guide til gratis programvare for bilderedigering »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen