(Bilde: 19023486, iStockphoto)

Helium-mangel stikker kjepper i diskene

Høyere ytelse kan bli vanskeligere enn man trodde.

Western Digital og deres datterselskap HGST går med høytflyvende tanker, de vil nemlig fylle harddiskene med helium. Helium har bare én sjudel av massetettheten til luft, noe som innebærer mindre motstand og turbulens inne i harddisken.

Med helium på innsiden vil harddiskprodusentene kunne sette inn flere lagringsskiver. Det vil øke kapasitet på harddisken, og ytelsen. I tillegg vil lese- og skrivehodene kunne plasseres mer presist, samtidig som det blir mindre varmeutvikling og støy. En skikkelig solskinnshistorie.

Nye teknologier har alltid sine utfordringer, og heliumprosjektet er intet unntak.

Bare et ørlite problem...

Utfordingen for WD og HGST er nemlig at det er lite helium tilgjengelig på markedet, svært lite faktisk. Helium er et grunnstoff og det er ikke akkurat noe man bare graver ut eller finner liggende i naturen.

Etterspørselen på markedet overgår produksjonen med en høy gang, så det er ikke veldig lett for nye aktører å sikre seg den ettertraktede edelgassen. Western Digital sier på sin side at mengden de trenger er forsvinnende liten, og tilnærmet lik null sett opp mot forbruket på verdensbasis.

Som vanlig er det slik at en høy etterspørsel har ført til rekordhøye priser for helium. Om du har ventet på de nye harddiskene så er det likevel fremdeles håp. Heliumkostnadene ved en harddisk er særs lave, delekostnaden og teknologien brukt for fylle helium på harddiskene er vesentlig høyere.

For å bøte på mangelen har man pekt ut flere nye områder der man skal utvinne helium. En endelig oversikt over hva man kan ha tilgjengelig av helium er ikke klart før i 2013.

(Kilde: Techworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen