Helgens anbefalinger - uke 9

Hver fredag klokken 17.00 vil vi i Kulturo trekke frem tre filmer vi synes er verdt å bruke tiden i helgen på. Dette er denne helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm: Capote

Alternativ tekst mangler
"Capote" har opplevd nominasjonsdryss. Foto: Sony Pictures

Bennett Miller gjør med denne filmen sin regidebut, og for en debut det er! Hans bragd har verken gått kritikerne eller Oscar-akademiet hus forbi. Det har heller ikke Philip Seymour Hoffmans geniale rolleportrettering av Truman Capote. Det er av sjelden natur man opplever biografier med like energisk, fremtredende dyktighet som det "Capote" tilbyr. Like stillferdig som fengslende, er dette absolutt noe å hugge tenna i, uten frykt for blass ettersmak.

Ukens DVD: Oldboy

Chan-wook Park fikk en braksuksess med sin regidebut "JSA: Joint Security Area". Regissøren fulgte opp suksessen med "Sympathy for Mr.Vengeance", som skulle vise seg å være første filmen i en hevntrilogi. Oldboy er andre film i denne trilogien, og Park utmerker seg med disse filmene som en av det nye millenniets mest interessante regissører.

Park viser gjennom hele filmen at han er en stilbevisst regissør. Lange, velberettigede sekvenser med eksplisitte handlinger utføres med deilig innsikt, og med en nydelig instrumentalmusikk i bakgrunnen – som et modent kirsebær på toppen av en velsmakende iskrem. Overflødig? Diskutabelt, men iblant må man unne seg litt ekstra.

Alternativ tekst mangler
Det går hard for seg når koreanerne lager film. Foto: Arthaus

Oldboy er dyster, til tider nesten diabolsk. Smerten, frustrasjonen og sinnet hovedpersonen Dae-su føler og påfører andre, overføres til seerens psyke som et ubehagelig utslett – som man ufrivillig klør til blods. De brutale voldssekvensene er utført med poesi - ja, ren poesi. Sekvensene er nemlig ikke lagt til for å gi en sjokkverdi, men er med på å fremme filmens helhet, filmens filosofi.

Ukens klassiker: 8 1/2

Det velkjente fenomenet om arbeidsblokkeringer skildret Fellini, delvis selvbiografisk, guddommelig i 1963 med 8 1/2. Filmen handler nemlig om en regissør som sliter med å finne inspirasjon og kreativitet til sitt niende filmprosjekt, som nettopp Fellini gjorde da han lagde denne filmen. Dersom 8 1/2 er et produkt av en kunstnerkrise, håper jeg alle nåværende og fremtidige regissører vil lide av den samme krisen. Ta del i det som skulle bli hans mesterverk nummer ni, men endte opp som hans kunstverk 8 1/2.

Når Fellini lager film, nøyer han seg ikke med ett vakkert element for å imponere publikum. Visuell overdådighet, deilige, rike dialoger (som dessverre ikke kommer godt nok frem i det heller fattige norske språket, kan man argumentere), vakre kvinner og fantasier som får tankene til å boble livlig, er hva Fellini setter som standard i sine filmer. Aldri har det vært sannere enn med 8½.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen