Helgens anbefalinger - uke 7

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen.

Ukens kinofilm - There Will Be Blood

To sterke karakterer kolliderer i
To sterke karakterer kolliderer i "There Will Be Blood".

Daniel Day-Lewis har hovedrollen i en fortelling fra det støvete Amerika, det golde landet med alle mulighetene. Dog er det ikke revolvere og gullbarrer som er viktige denne gangen, heller er det oljen og den menneskelige psyken som står i sentrum når regissør Paul Thomas Anderson er kinoaktuell.

Daniel Plainview (Day-Lewis) er en mann med ett eneste mål for øyet; sin egen opptur i samfunnet. Da plager det han ikke nevneverdig å kjøpe billig land fra dumme bønder for senere å ødelegge landskapet ved å pumpe opp sitt akk så sorte gull. Det kommer ikke som noen overraskelse at han frontkolliderer med den konservative predikanten Eli Sunday, spilt av Paul Dano. Der Plainview er kapitalist, fri og hensynsløs, er preacher Sunday gammeldags og opptatt av lydighet og lojalitet til Gud. Så joda, det vil bli blod.

Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino, og var ikke videre begeistret. Han mener at regissøren har en god grobunn til å lage en pumpende filmopplevelse, men at den flyter utover som et knekt oljerør og drukner hen i uprioritert smørje. Han synes filmen er nokså dårlig og gir den derfor 4 av 10 poeng. Likevel er dette noe å få med seg, det er tross alt ganske lenge mellom hver gang Day-Lewis slipper løs sin skaperkraft på lerret.

Ukens DVD-film - Mørk Blå Nesten Sort

Familie kan være både en velsignelse og en plage.
Familie kan være både en velsignelse og en plage.

Fra Madrids gater kommer regissør Daniel Sánchez Arévalo med en enkel og elegant fortelling om det å bli voksen og det å finne meningen i livet.

Filmen, som har den flotte originaltittelen "Azuloscurocasinegro", skildrer livet til hovedpersonen Jorge, en litt tafatt ung mann. Jorge jobber nemlig ufrivillig i sin fars yrke; han er vaktmester. Det er en eksistens han ikke har lyst til å ha særlig lenge, og derfor bestemmer han seg for å ta en utdannelse. Det er lettere sagt enn gjort når du trenger penger for å pleie faren din. Som om ikke det var nok ber Jorges storebror også om en tjeneste. Broren Antonio er nemlig steril, og det passer hans innsatte og verpesjuke kjæreste dårlig.

Dette er film om familie, vennskap, kjærlighet og alt annet som opptar en fattig mann i 20-årene. Regissøren blander humor og alvor på en om ikke nyskapende, så i alle fall stilsikker måte. Filmen vant også prisen for beste regidebut hos söta bror.

Ukens klassiker - Frykt og avsky i Las Vegas

«Hei. Hypp på ei stripe eller?»
«Hei. Hypp på ei stripe eller?»

Regissør Terry Gilliam viste for 10 år siden at det er fullt mulig å gjøre det alle andre mener er umulig. Resultatet er en syretipp av en annen verden.

Gonzo-journalistikkens far, avdøde Hunter S. Thompson, leverte den noenlunde selvbiografiske reportasjen om en journalist og hans advokat som skal dekke et motorløp i ørkenen. Like stor status som Thompson fikk av teksten, må man kunne si at hovedrolleinnehaver Johnny Depp fikk av sin rolletolkning som Raoul Duke. Og det er jo ikke så rart når det kommer så store flaggermus fra skyene at du bør ta litt syre for å roe deg ned. Etterpå kan du jo gnu på med litt englestøv, pepper og alt det andre du trenger for å komme ovenpå. Sa noen forresten whiskey? Ja, gjorde ikke de lekre dinosaurdamene i baren nettopp det?

Det skal sies at dette på ingen måte er en film for alle. Faktisk er den snever, sær og direkte uten en progressiv handling. Men hva pokker gjør det når dopen, journalistikken og det syke sinnet til både journalist Thompson og skuespiller Depp har fått boltre seg fritt under regissør Gilliam? Ingen verdens ting, og har du et problem med det, så foreslår jeg at du roer ned med noen av godsakene du finner i bagasjerommet, eller var under lokket på doen? En av våre anmeldere har også presentert filmen som "Klassikeren" på Kulturo. Den anmeldelsen kan du lese her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen