Helgens anbefalinger - uke 6

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Dykkerklokken og Sommerfuglen

Livet til Jean-Dominique Bauby forandrer seg totalt etter et slag.
Livet til Jean-Dominique Bauby forandrer seg totalt etter et slag.

Dette er historien om Jean-Dominique Bauby, mannen som hadde alt; kvinnen han elsket, pengene og den raske bilen. Som sjefredaktør i motemagasinet ELLE var han rett og slett en suksess. Helt til han en dag ble rammet av et slag og ble lam i hele kroppen, unntatt sitt venstre øye.

Regissør Richard Schnabel har basert denne filmen på hovedpersonens egen memoar, diktert ved blunking. Mathieu Amalric spiller hovedrollen i denne såre og gripende fortellingen som med godt skuespill, en anelse humor og nyskapende fortellerteknikk etterlater deg lam og funderende over ditt eget liv. Filmen er også nominert til fire Oscar.

Vår anmelder mener denne filmen utmerker seg på grunn av at den skildrer hvordan det er å få snudd livet sitt oppned så brått og så brutalt som det hovedpersonen opplever. Hun mener regissør Julian Schnabel klarer det med et elegant og fascinerende fortellergrep som virkelig sitter. Kort og godt synes vår medarbeider at denne filmen er genial, og hun gir den derfor 9 av 10 poeng.

.

Ukens DVD-film - 28 uker senere

Løp, løp, løp for menneskespiserne får satt tennene i deg.
Løp, løp, løp for menneskespiserne får satt tennene i deg.

Så var det på`n igjen. Finn fram joggeskoene og hagla, det er igjen tid for å løpe fra levende døde som vil spise deg opp med hud og hår.

Et halvt år etter at de siste zombiene fra "28 dager senere" sultet ihjel, døde hen og råtnet bort, vender de første britene tilbake til øyen sin i havet. Dog bor de i strengt kontrollerte sikkerhetssoner. Likevel ser det ut til at livet i London sakte og sikkert kan finne tilbake til sin gamle rytme og sjarm. Hey, tingene er tilogmed så rosenrøde at en familie gjenforenes. Er det ikke vakkert? Joda, bortsett fra at en av dem selvfølgelig bærer på det skumle raseriviruset.

Likevel er altså ikke denne grøsseren så enkel og platt som den kan høres ut som. Vår anmelder så filmen da den gikk på kino, og ble imponert over at filmen faktisk i første rekker handler om mennesker som må ta ekstreme valg i ekstreme situasjoner. Han betegner den som en gjennomført troverdig zombiefilm. Det syntes vår mann var intet mindre enn genialt, og derfor gav han filmen 9 av 10 poeng da den gikk på kino.

Ukens klassiker - Blue Velvet

Dennis Hopper ruser seg på gass før han forgriper seg brutalt på Isabella Rosselini.
Dennis Hopper ruser seg på gass før han forgriper seg brutalt på Isabella Rosselini.

Regissør David Lynch kom i 1986 med en av de mest omtalte, sjokkerende og banebrytende filmene i sin samtid. Med på laget hadde han blant annet Dennis Hopper, Isabella Rosselini og hovedrolleinnehaveren fra hans forrige film "Dune", Kyle MacLachlan ("Twin Peaks"). Resultatet ble en ekkel sniktitt i en pervers og voldelig underverden preget av blå fløyel.

MacLachlan spiller Jeaffrey Beaumont, en ung mann som kommer tilbake til hjembyen etter at faren havner på sykehuset. Merkelig nok finner han et avklippet menneskeøret i gresset, en oppdagelse som nærmest kaster han hodestups i en pirrende, ukjent og farlig verden med sex, vold, dop og drap. Sammen med politibetjentens datter, spilt av Laura Dern ("Inland Empire"), begynner unge Beaumont sitt detektivarbeid. De to finner snart ut av det er noe galt med sangerinnen Dorothy Vallens, og etter at Jeaffrey bryter seg inn hos henne, og slik blir vitne til et overgrep av den verste sorten, er det ikke lenger noen vei tilbake, han må til bunns i en pervers psyke.

Regissør David Lynch lagde med denne klassikeren en toneangivende film både når det gjelder tema, stemning og bruk av musikk. En ting er i alle fall sikkert, det ligger hele tid en eim av kvalme over hele filmen. Fantastisk!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen