Helgens anbefalinger - uke 6

Hver fredag klokken 14.00 presenterer Kulturo tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Den frie vilje

Nettie og Theo prøver å finne en vei ut av ensomheten sammen.
Nettie og Theo prøver å finne en vei ut av ensomheten sammen.

Hva gjør du når du kommer ut i samfunnet igjen etter ni års forvaring fordi du har voldtatt noen? Kan du bare gjenoppta ditt gamle liv? Det prøver skuespilleren Jürgen Vogel å svare på i den tyske filmen ”Den frie vilje”.

Vogel spiller som sagt en eks-voldtektsmann ved navn Theo. Han holder på å bli revet i stykker av demonene som flagrer rundt i hjernebarken og lystsenteret hans. Kort sagt, Theo sliter med et arr i sjelen. Hans redning blir jenta Nettie, spilt av Sabine Timoteo, som også sliter med psykologisk bagasje. De klamrer seg til hverandre for å finne en vei ut av problemene, sammen.

”Den frie vilje” er bare en flere gode tyske filmer som har kommet den siste tiden. Vår anmelder mener filmen er gripende, rystende og veldig god, og gir den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Volver – Å Vende Tilbake

Penélope Cruz er bare en av flere dyktige skuespillere i
Penélope Cruz er bare en av flere dyktige skuespillere i "Volver"

Pedro Almodóvar, mannen bak ”Alt om min mor”, henter Penélope Cruz hjem til spanske trakter for å lage film. Resultatet er nært, humoristisk og sårt.

Penélope Cruz har rollen som Raimunda, en vaskehjelp i Madrid som prøver å ordne tilværelsen for hennes konstant fulle samboer Paco og hennes datter Paula. En dag kommer hun hjem fra jobben for å oppdage at Paula har drept Paco. Det skal bli starten på en nær og interessant ferd inn i familiehemmeligheter, grusomme hendelser og kjærlighet.

Ved siden av et nydelig karaktergalleri, er det regissørens evne til å skildre vonde temaer som incest og utroskap på en medmenneskelig måte som gjør denne filmen verdt å se.

Ukens klassiker – Balladen om Naryama

Orin og hennes sønn forbereder seg på hennes siste reise.
Orin og hennes sønn forbereder seg på hennes siste reise.

I en liten landsby i det føydale Japan er kårene alt annet enn gode. Det er lite mat, babyer selges for salt og kjønnsdriften er like desperat som den er skitten. Ned til denne rennesteinen av menneskelig eksistens tar regissør Shohei Imamura oss i denne klassikeren fra 1983.

For at de yngre generasjonene skal klare de harde vintrene i fjellet er det tradisjon at de over 70 må dø, men det holder ikke at de bare blir klubbet i bakhodet. De gamle skal nemlig bli båret til toppen av fjellet Narayama med æren i behold. Slik skal deres offer for de andre i landsbyen huskes. Problemet oppstår når vi møtes filmes hovedperson, gamle Orin, som er så vital og full av livsglede at det virker helt fjernt å bære henne opp berget.

Regissør Imamura har en ofte humoristisk tilnærming til en fattig og tidvis grisete menneskelig tilværelse. Dette er en varm og samtidig trist film om hvordan vi mennesker håndterer livet i forskjellige situasjoner. ”Balladen om Narayama” er en film du bare må se.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen