Helgens anbefalinger - uke 5

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Gone Baby Gone

Casey Affleck og Ed Harris leverer begge solid skuespill i
Casey Affleck og Ed Harris leverer begge solid skuespill i "Gone Baby Gone".

Brødrene Affleck, den ene i regissørstolen og den andre som hovedrolle innehaver, går hånd i hånd for å levere en glitrende filmatisk adapsjon av en roman signert forfatter Dennis Lehane.

En liten jente forsvinner sporløst i Boston, og politiet står uten de helt klare sporene. Derfor velger familien å la den relativt unge privatetterforskeren Patrick Kenzie, spilt av Casey Affleck, og partneren Angie Gennaro, spilt av Michelle Monaghan, få en sjans til se på saken med sitt noe annerledes perspektiv. Med en enestående evne til å snakke med både Kong Salomon og Jørgen Hattemaker kan nettopp unge Kenzie bli en døråpner i en by der alle kjenner alle og familie og venner står sterkt.

Regissør Ben Affleck debuterer her på eksemplarisk, og for mange også overraskende, solid vis. Fremfor å lage en standard thriller etter kjent oppskrift, har han valgt å stille sentrale spørsmål ved samfunnet som helhet, den kriminelle psyke og selve det å være menneske. "Gone Baby Gone" er også befriende fri for moralprekener. Vår anmelder mener regissør Affleck har fått frem det beste i sine skuespillere, inkludert lillebror. Han synes derfor den er svært god og gir den 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Death of a President

Hvordan reagerer samfunnet, media og presidentapparatet når George W. Bush blir drept?
Hvordan reagerer samfunnet, media og presidentapparatet når George W. Bush blir drept?

Hvordan hadde det amerikanske folket, for ikke å snakke om resten av verden, reagert dersom George W. Bush hadde blitt elegant likvidert? Det spørsmålet har regissør og manusforfatter Gabriel Range prøvd å svare på her.

"Death of a President" er en blanding av opptak med skuespillere og eksisterende arkivmaterialet. Resultatet er en fiktiv dokumentar som handler om drapet på president Bush og jakten på de skyldige. Her intervjues høyt og lavt blant alle de menneskene den amerikanske presidenten omgir seg med. Det er vel ikke tvil om at potensialet til å lage en kontroversiell og kritisk film så til de grader er til stede. For det skal regissør Range ha, der han kunne ha gjort det enkelt for seg selv med å fornærme amerikanernes leder uten hemninger, har han valgt å tegne et mer nøkternt og balansert bilde, et bilde som viser både gode og dårlige sider ved den avdøde hovedpersonen.

Vår anmelder så filmen da den gikk på kino, og mente da at de hardtslående forutsetningene aldri helt ble oppnådd, og at "Death of a President" ikke utnyttet de mulighetene den hadde. Han gav filmen 6 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Antatt uskyldig

Lidenskap kan være riktig så farlig, særlig når en morder går løs i advokatforeningen.
Lidenskap kan være riktig så farlig, særlig når en morder går løs i advokatforeningen.

Man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, det er i alle fall det teoretiske prinsippet. Vel, anklageren Rusty Sabich, spilt av Harrion Ford, skal snart finne ut at det ikke er så nøye i denne klassikeren fra 1990.

En av Sabich kvinnelige kolleger, den vakre Carolyn Polhemus, blir funnet brutalt drept i sin egen leilighet. Det kommer ikke som noen bombe at Sabichs sjef vil at han løser saken så rakst som mulig. Det er bare to små problemer; for det første hadde Sabich tidligere ett forhold til sin nå avdøde kollega helt til hun dumpet han og han gikk tilbake til sin kone, for det andre er det flere som er skikkelig sugne på å overta jobbene til både Sabich og sjefen hans. Det leder fort til et rotterace der det eneste som teller er å ta vare på egen nakke.

Regissør Alan J. Pakula har blant annet Harrison Ford og Brian Dennehy med på laget i en klassisk, stilren og personlig thriller. Hey, hvem sa at jura var trauste greier?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen