Helgens anbefalinger - uke 48

Hver fredag klokken 14.00 presenterer Kulturo tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Ti kanoer

Se større versjon og flere bilder
"Ti kanoer" baserer seg på en elgammel fortelling.

Tysk film, fransk film, hollywoodfilm, kinesisk film, japansk animasjonsfilm, you name it. Vi har hørt om det aller, aller meste. Men australsk film med bare aboriginer i hovedrollene, det var noe nytt. For første gang får vi en film av og med Australias urbefolkning, i klassisk stammetradisjon.

Handlingen foregår i sumpen for over tusen år siden. Stammens menn drar for å finne bark til å lage kanoer med. På veien dit får lederen deres Minygululuv vite at en av krigerne ved navn Dayindi er forelsket i hans yngste og tredje kone. Slikt kolliderer med stammereglene. Som undertittelen ”Ti kanoer, tre koner og 150 spyd” tilsier kan slikt fort skape trøbbel, både for Minygululuv og Dayindi.

Regissør Rolf de Heer, mannen bak blant annet ”The Quit Room”, løser en farlig situasjon ved at Minygululu forteller en eldgammel dannelseshistorie til Dayindi. Slik får vi et nært, interessant og hjertevarmt gløtt inn i aboriginernes verden.

Ukens DVD-film – Superman Returns – 2 Disc Special Edition

Se større versjon og flere bilder
Kevin Spacey leverer en kald, maktsyk og kynisk Lex Luthor.

Her er mannen i blå spandex. Her er mannen av stål. Her er Supermann, atter en gang. Regissør Bryan Singer ble tydeligvis mer enn hekta på tegneseriehelter da han jobbet med ”X-Men”. Nå er han aktuell med sin siste superheltfilm på DVD.

Store Supermann har fått leke seg fritt i en virkelig storproduksjon budsjettert til hele 270 millioner dollar. Brandon Routh, sist sett i "Denial", leverer en grei tolkning av stålmannen du verken har noe positivt eller negativt å si om. Lex Luthor spilles av ingen ringere enn Kevin Spacey, som jobbet sammen med regissør Singer i ”The Usual Suspects”. Singer har dog ikke gjort det lett å være Supermann om dagen. Clark Kents gamle kjæreste Lois Lane har fått barn og overbeviser både seg selv og andre om at verden ikke trenger Supermann. Lex Luthor finner på sine vanlige ondsinnede sprell, og kryptonitt, vel, det er det masse av.

Dobbeldisk DVD-utgaven inneholder greit med ekstramateriale og er ifølge vår anmelder en god utgivelse med visuell finesse og en liten dose samfunnskritikk. Han gav den 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Malterserfalken – Special Edition

Navnet er Bogart. Humphrey Bogart. Yrke er skuspiller av klasse.
Navnet Bogart. Humphrey Bogart. Yrke er skuspiller av klasse.

Vi har vist frem smått og stort, nytt og ikke fullt så nytt som klassikere. Denne gangen trekker vi en av de virkelig hvite kaninen opp av filmhatten og presenterer en storklassiker som ikke trenger nærmere introduksjon; ”Malteserfalken” fra 1941.

Humphrey Bogart (”Casablanca”, ”Sahara”), storspiller som privatdetektiv Sam Spade. Han etterforsker drapet på sin kollega. Det fører ham fort inn i en verden preget av grådighet, deilig 50-talls stil og jakten på en juvelbesett falk. Dette klassiske eksemplet, om ikke oppskriften på, film noir har fått en real puss og fremstår nå i overraskende god kvalitet på DVD.

Vår anmelder betegner filmen som intet mindre enn legendarisk og mener den er elementær i enhver filmsamling. Han gav den 10 av 10. Tja, da var det vel bare å finne fram gangsterhatten og lene seg godt tilbake.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen