Helgens anbefalinger ? uke 46

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi mener det verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Tilbake til Yorkshire

Hva skal du si til din døende far før det er for sent?
Hva skal du si til din døende far før det er for sent?

Colin Firth og Jim Broadbent viser hvordan en oppvekst skal skildres i "Tilbake til Yorkshire".

Firth har rollen som forfatteren Blake Morrison. Han har hele sitt liv hatt et vanskelig forhold til sin egen far, ikke minst fordi han savner anerkjennelse og kjærlighet fra sistnevnte og sliter med følelser han har vanskelig for å sette ord på. Så får han beskjed om at faren hans er døende. Med andre ord er det tid for den store samtalen mellom far og sønn.

Vår anmelder mener dette er en fin og tidvis rørende film om forholdet mellom far og sønn. Særlig falt han for godt skuespill og god artikulering av følelser. Han mener filmen er god, og gir den derfor 7 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Legenden om Narnia - Prins Caspian

"Prins Caspian" er mørkere enn sin forgjenger.

Det er litt over en måned til jul, da passer det å få med seg det andre eventyret fra eventyrlandet Narnia på DVD.

Siden sist søsknene Peter, Susan, Edmund og Lucy var i Narnia har det gått tusen år. Det er lang tid, og deres tidligere bedrifter, deres gode styre, alle gode skapningene og freden som hersket i Narnia er for lengst legendemateriale. Nå styrer den onde Miraz landet med jernhånd. Det blir opp til søsknene Pevensie å hjelpe den rettmessige tronarvingen prins Caspian tilbake til makten.

Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino og var dengang svært så begeistret. Han kaller filmen for et svært godt og mørkt Disney-eventyr som er visuelt av ypperste klasse. Derfor gav han filmen 8 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Shooting Dogs

Ja, vi vet at betegnelsen klassiker kan virke pompøs og så feil at det fører til sure oppstøt for enkelte når vi snakker om en film fra 2005. Likevel står undertegnende fast ved at dette er en klassiker alle bør få med seg.

Det er replikkene som driver denne filmen.
Det er replikkene som driver denne filmen.

For 14 år siden ble 800.000 mennesker drept i løpet av 100 dager. Verdenssamfunnet så på. Selvfølgelig snakker vi om folkemordet i Rwanda. Det er også bakteppet for denne såre fortellingen, glitrende brakt til lerret av særlig John Hurt, Hugh Dancy og Clare-Hope Ashitey. Hurt spiller prest og Dancy engelsklærer på Ecole Technique Officielle, en skole drevet av utlendinger i Rwanda. Her stuer de inn 2.500 mennesker som flykter fra hutuenes vold. Ashitey er en av elevene på skolen. Sålenge de belgiske FN-soldatene beskytter område er de trygge, men hva skjer når soldatene blir kalt hjem?

Denne filmen er ikke en klassiker på grunn av banebrytende effekter, såre voldsscener eller nyskapende klipp. Nei, det er dialogene som gjør at denne filmen er vel verdt å få med seg. Spørsmål om godt og ondt, Gud, lidelse og det ondes problem gir de lavmælte replikkene en helt egen emosjonell slagkraft. At denne problematikken dessverre er aktuell i dag i Kongo gjør ikke denne filmen mindre gripende.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen