Helgens anbefalinger - uke 46

Hver fredag klokken 14.00 presentere vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Casey Affleck spiller imponerende godt i dette psykologiske portrettet.
Casey Affleck spiller imponerende godt i dette psykologiske portrettet.

Brad Pitt tar med seg lillebror til en Ben Affleck, Casey, og lager et dypt psykologisk portrett forkledd som en western.

Pitt spiller Jesse James, den beryktede tograneren og morderen som fikk det til skjelve i bukselommene til folk flest i Vesten. Denne filmen tar oss med til det som blir begynnelsen på slutten for Jesse. Han og gjengen planlegger nemlig sitt siste togran. Samtidig prøver den unge Robert Ford, spilt av Casey Affleck, og å smiske seg inn på sin store helt, en helt som snart viser seg å ikke være så stor.

Til tross for at denne filmen er en smule langdryg mener vår anmelder at den er intelligent, moden og morsom. Den viser seg å være noe annet enn det den gir seg ut for, nemlig et psykologisk portrett av en levende legende som stadig blir mer paranoid framfor historien om skyteglad cowboyhelt. Også det fremragende skuespillet til lillebror Affleck får skryt. Derfor får filmen 7 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Death Proof

Fotfetisj à la Tarantino må selvsagt være med i
Fotfetisj à la Tarantino må selvsagt være med i "Death Proof".

Ja, det er båre å slå fast så fort som overhodet mulig at historien i Quentin Tarantinos bidrag til "Grindhouse" ikke er det dypeste av dyp film. Men gjør det noe? Nei, ingen verdens ting. Dette er tross alt kitsj av klasse.

"Death Proof" er historien om stuntmannen Mike, glitrende spilt av Kurt Russel, og hans blodtørste bil og om en deilig jentegjeng som drikker litt for mye. Den diggeste DJen i området, med det treffende Jungle Julia, og hennes to venninner havner snart i søkelyset til Mike og bilen hans. Selvsagt følger det med dialog à la Tarantino, lett bekledning, hint om fotfetisj og alt det andre regissør Quentin er kjent for å krydre filmene sine med. DVD-utgaven er forresten forlenget.

Vår anmelder så filmen da den kom på kino og mente at den var nokså god, men ikke mer. Ifølge ham sliter filmen med å stå på egne bein, ikke fordi Tarantino har laget en dårlig film, men fordi "Death Proof" har blitt dratt ut det formatet den var tenkt som, nemlig som en del av den glorete "Grindhouse"-pakka. Han gav den derfor 6 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Alien

Weaver er ei tøff dame som handler opp med det meste, også aliens på romskipet.
Weaver er ei tøff dame som handler opp med det meste, også aliens på romskipet.

Dette er filmen som startet en serie med oppfølgere og spin-offs.

Ombord på det romskipet Nostromo lever en bemerkelsesverdig liten besetning sitt liv. Når de mottar en nødmelding velger de å undersøke vraket av et annet romskip, med hundrevis av ekle egg i nærheten. Derfra er ikke veien til ditt eget lille romvesen i lungene særlig lang. Tilbake ombord på Nostromo starter en innbitt og skummel kamp om den, bokstavelig talt, nakne tilværelse. Og hvordan kjemper du egentlig mot monstre som har etsende blod og er tilnærmede perfekte drapsmaskiner?

Da Ridley Scotts klassiker kom i 1979 ble skrekk og sci-fi kombinert til noe Oscarverdig. Mørke korridorer, god bruk av lys og musikk, samt tidvis mangel på klær fra Sigourney Weavers side, understreker menneskets skrøpelighet overfor monstrene fra det ytre rom, der hvor ingen kan høre deg skrike.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen