Helgens anbefalinger ? uke 44

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Baader Meinhof

Ulrike Meinhof går fra å være journalist til å bli terrorist.
Ulrike Meinhof går fra å være journalist til å bli terrorist.

Endelig kommer tyskerne med en egen skildring av det mest spennende teaterstykket, kjent som tysk politikk, etter andre verdenskrig, nærmere bestemt historien om Rote Armee Fraktion (RAF).

Ulrike Meinhof jobber som journalist i Tyskland i 1967, en tid preget av politisk stillstand og opprør mot Vietnamkrigen. Etter at en student blir skutt av en politimann under en demonstrasjon våkner også hennes engasjement og hun blir kjent med Andreas Baader og hans kjæreste Gudrun Ensslin. De to blåser blant annet ett varehus i luften. Målet er å endre den politiske agendaen i Tyskland. Etterhvert trekkes Meinhof mer og mer inn i deres hverdag. Slik går journalisten fra å være en utenforstående forteller til å bli et delaktig medlem i det som blir terroristorganisasjonen RAF.

Regissør Bernd Eichinger har fått med seg flere solide tyske skuespillere til å lage denne filmen, fremst i rekken av dem er Bruno Ganz. Han ble sist sett i en glitrende tolkning av Adolf Hitler i filmen "Der Untergang". "Baader Meinhof" vitner om solid tysk filmhåndtverk. Attpåtil er det både fornøyelig og viktig at tyskerne bruker filmens fortellerform for å skildre egen fortid. Vår anmelder synes det er flott at filmen fokuserer på de mange skjebnene og hva det vil si å ofre både livet og sjela si for en kampsak. I tillegg skriver hun at filmen tydelig sier ifra om at vold ikke er konfliktløsende i noe tilfelle, fra et humanistisk synspunkt. Derfor gir hun filmen 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Flight of the Conchords – sesong 1

Bret McKenzie og Jemaine Clement er både musikere og TV-stjerner.
Bret McKenzie og Jemaine Clement er både musikere og TV-stjerner.

Er de musikere? Er de TV-stjerner? Kan de ikke bare være begge deler? Her følger vi i alle fall Bret McKenzie og Jemaine Clement fra bandet Flight Of The Conchords i sin egen TV-serie. Godt er det!

Kort sagt handler denne HBO-produserte serien om Brett og Jemaines mildt sagt tragikomiske vei til suksess i New York, komplett med kåte kvinner, en sær manager, en moteriktig kompis og alt annet du trenger for å skape en TV-serie som gir mersmak. Det er i alle fall ikke tvil om at denne gjør nettopp det. Med herlig humor, musikk, latterlig lav IQ og noe som kan minne om ufrivillig sjarm er dette trolig årets kultserie.

Vår anmelder mener "Flight of the Conchords – sesong 1 er like pinlig som "The Office", like musisk som Erlend og Steinjo og absurd som "Bottom". Med andre ord er denne TV-serien genial. Derfor gir hun den også 9 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Salò - Sodomas 120 dager

Denne filmen er intet for sarte sjeler.
Denne filmen er intet for sarte sjeler.

Regissør Pier Paolo Pasolini kom i 1976 med en modernisert adapsjon av Marquis de Sades "Sodomas 120 dager", en film som kostet Pasolini livet.

La det være sagt først som sist, dette er på ingen måte en film for sarte sjeler, barn eller ungdommer. 18-årsgrensa må ikke tolkes dit hen at filmen skjuler store mengder blod og gørr og at den bør friste til yngres nysgjerrighet av den grunn. Nei, aldersgrensa er en velment advarsel om at filmen trolig kan prente ubehagelige opplevelser inn på et hvilket som helst sinn, uansett alder. Kort fortalt handler filmen om fire fascistiske herrer som i 120 dager utsetter unge gutter og jenter for mental og fysisk tortur i seksualitetens tegn.

Samfunnskritikken oser lang vei, og denne filmen var av regissøren selv tenkt som den første i en trilogi om døden. Pasolini hadde nemlig tidligere laget en trilogi om livet, bestående av "The Canterbury Tales", "Dekameronen" og "Tusen og en natt". I "Salò" går seksualitet, perversitet og ondskap hånd i hånd. Det er både interessant og ekkelt, men først og fremst medrivende. Dette er en stor klassiker, for alle som tåler den.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen