Helgens anbefalinger - uke 44

Hver fredag klokken 14.00 presenterer Kulturo tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – The Departed

Se større versjon og flere bilder
Du kødder ikke med mafiaen.

Denne helgen kan du få med deg mafiavibber med ny vri på kino. ”The Departed” handler enkelt og greit om dobbeltlivets forførende kraft, ikke ulikt ”Donnie Brasco”. Her blir alt dog hakket mer komplisert.

Jack Nicholson ("Ondskapens hotell") spiller mafiasjefen Frank Costello. Han er en mektig mann, litt for mektig. Bostonpolitiet har startet en full offensiv for å ta knekken på ham. En av strategiene er å infiltrere hans kriminelle organisasjon og knerte han fra innsiden. Oppdraget faller på skuldrene til unge Billy Costigan, spilt av Leonardo DiCaprio (”The Beach”, ”Titanic”), som fort stiger i gradene hos mafiaen. Boss Costello er derimot ingen dum mann og har selv en muldvarp i politistyrken som skal ta ham, den likeså unge Colin Sullivan, spilt av Matt Damon (”Jason Bourne”-filmene).

Snart blir det tydelig at både mafiaen og politiet har en muldvarp. Slik starter et kappløp på liv og død, hvor begge muldvarpene må prøve å avsløre den andre uten å avsløre seg selv. Med på rollelista står blant annet Martin Sheen (”The West Wing”), Alec Baldwin (”The Aviator”) og Mark Wahlberg (“The Italian Job”). Regien føres forresten av Martin Scorsese (”Goodfellas”) og han vet vi jo kan lage film med skikkelig mafiamood.

Vår anmelder mener filmen er genial og gir den 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Den brysomme mannen

Se større versjon og flere bilder
Noe som ikke stemmer helt med tilværelsen?

Regissør Jens Lien, mannen bak ”Johnny Vang”, kastet seg over Per Schreiners hørespill ”Den brysomme mannen”. Det har resultert i litt av film.

Trond Fausa Aurvåg spiller vår brysomme hovedperson, Andreas. Han kommer til en by han ikke helt vet hvor er. Der venter både jobb og leilighet. Raskere enn du klarer å si ”ibsensripsbuskerogandrebuskevekster” har han flyttet sammen med en dame også, av den typen som ”bor i interiørmagasiner”. Tilsynelatende et godt og perfekt liv? Ikke for Andreas. Han merker at noe er aldeles galt. En mann ligger spiddet på et gjerde. Neste dag er han tilbake i full vigør. Ingen snakker sammen, ikke ordentlig i alle fall. Det er bare tomme og ord og tomme handlinger, i tomme gater fulle av tomme folk med tomme følelser.

Filmen er en absurd reise i den perfekte verden og en pessimistisk metafor på dagens perfekte samfunn. Filmen ble vist under filmfestivalen i Cannes, og rasket med seg flere statuetter på årets Amandaprisutdeling.

Vår anmelder syntes filmen var svært god da den gikk på kino og gav den 8 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Hero

Se større versjon og flere bilder
Fargespillet i "Hero" er noe for seg selv.

Det var for lenge, lenge siden, i et land langt borte. Landet var Kina. Syv stater kriget mot hverandre i et blodig slag om keisertittelen. Bare den mest hensynsløse ville stå igjen.

Herskeren av Qin vant. Det eneste som kan være en trussel mot hans styre er de tre legendariske snikmorderne Brukne Sverd, Sky og Flygende Snø. De spilles av henholdsvis Tony Leung Chiu Wai (”Internal Affairs”), Donnie Yen (”Syv Sverd”) og Maggie Cheung (”2046”).

Logisk nok vil den som klarer å ta knekken på de tre bli rikelig belønnet. En dag kommer den unge krigeren Navnløs, spilt av Jet Li (”Danny the Dog", "Romeo Must Die”), til hoffet og skryter på seg bragden.

Regissør Zhang Yimou, som også har lagd ”Flyvende Dolker”, leverer med ”Hero” en film som er helt ulik noe du har sett i vestlig filmtradisjon. Den enorme perfeksjonismen som preger fargespillet og måten dette harmonerer med musikken og historien på, skaper en sterk film du trolig vil bli bergtatt av. Her er svik, løgn, kjærlighet og ikke minst kampkunst i en sterk og sårbar pakke som ikke kan kalles for noe annet enn et filmatisk eventyr.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen