Helgens anbefalinger ? uke 41

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens filmanbefalinger:

Ukens kinofilm – Nausicaä – Prinsessen fra Vindens dal

Endelig kommer denne perlen av en film på norske kinoer.
Endelig kommer denne perlen av en film på norske kinoer.

Hayao Miyazaki er atter en gang kinoaktuell på norske kinoer, denne gangen med den klassiske "Nausicaä – Prinsessen fra Vindens dal" fra 1984.

En gang i fremtiden har vi mennesker forurenset vår planet så kraftig at naturen selv tar opp kampen mot oss. Bare enkelte små oaser av skjønn natur og fred gjenstår. En av disse oasene er Vindens Dal. Her bor prinsesse Nausicaä og hennes folk. I kjent stil tar Hayao Miyazaki med denne historien opp både miljøkamp og medmenneskelighet. Unge Nausicaä må nemlig redde sitt folk fra både krig og naturkatastrofer.

Det er bare å prise seg lykkelig over at Oro Film har fått denne Miyazaki-perlen på norske kinoer! Vår anmelder mener denne filmen er svært god. Derfor gir han den 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Lars and the Real Girl

Lars har forelsket seg i en dukke. Det er utfordrende for menneskene rundt ham.
Lars har forelsket seg i en dukke. Det er utfordrende for menneskene rundt ham.

Enkelte menn har problemer med levende kvinner. Da kan en dukke være løsningen. Nettopp dette tar Ryan Gosling opp på en overraskende seriøs og varm måte i "Lars and the Real Girl".

Lars bor i garasjen til storebroren og hans kone. Kort fortalt er han en underlig skrue i den lille bygden sin. En dag finner han den store kjærligheten og presenterer henne stolt for lokalsamfunnet. Problemet er bare at hun slett ikke er levende, hun er en dukke. Hvordan skal bygda forholde seg til Lars og hans følelser? Med avsky og distanse, eller med åpenhet og toleranse?

Greit nok, historien om lillebroren som bor i garasjen om som forelsker seg i dukken Bianca er nødt til å være noe humoristisk. Likevel klarer filmskaperne å formidle noe varmt, trygt og godt i en per definisjon tragikomisk setting. Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino. Han syntes at filmen hadde for lite sprut og gav den 5 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Breaking the Waves

Presten er slett ingen kjernekar.
Presten er slett ingen kjernekar.

Denne uken anbefaler vi på Kulturo.no Lars von Triers nærgående dramafilm fra 1996, "Breaking the Waves".

Vi blir introdusert for et konservativt lite samfunn langs kysten. Her bor også Bess McNeil, en naiv pike med sterk tro på Gud. Denne troen pleier hun regelmessig og møysomt i den lokale menigheten. Den er da også konservativ til tusen og holder sine harde hender overdrevent beskyttende over sine medlemmer. Det er med andre ord duket for trøbbel når Bess gifter seg med oljearbeideren Jan. Slik kommer nemlig fest og seksualitet opp i dagen.

Lars von Trier tok ikke hensyn til noen emosjonelle grenser da han fikk Emily Watson og Stellan Skarsgård til å spille i denne filmen. Med andre ord; "Breaking the Waves" er en vond og nærgående film. Særlig Emily Watsons tolkning av den seksuelt og religiøst forvirrede Bess er gripende.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen