Helgens anbefalinger ? uke 40

Ukens kinofilm – Flammen & Citronen

Mads Mikkelsen behersker å spille motstandsmann.
Mads Mikkelsen behersker å spille motstandsmann.

Danskene har lenge vist at de har peiling på nærgående dramafilmer og skrudde komedier. Nå viser de også muskler innen krigsfilmsjangeren.

Regissør Ole Christian Madsen tar for seg tilværelsen for danske motstandsfolk i sin nye kinofilm, godt hjulpet av blant annet Mads Mikkelsen. Sistnevnte en familiefar som har viet sitt liv til motstandsbevegelsen, bedre kjent under kallenavnet "Citronen". Sammen med kollega "Flammen", spilt av Thure Lindhardt, gjør han livet surt for tyske okkupanter. Men hva skjer når de en gang så klare skillene mellom venn og fiende hviskes ut og kampen for å overleve blir en stadig mer grumsete affære?

Vår anmelder er direkte imponert over hva danskene får til på krigsfilmfronten, og kaller den blant annet for en drivende flott spenningsfilm. Han synes "Flammen & Citronen" er svært god, og gir filmen derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Iron Man

Tony Stark er rik teknofil.
Tony Stark er rik teknofil.

Riksmannsgeniet Tony Stark står parat til å ta TV-skjermen din med storm, komplett med kløkt, humor, eksplosjoner og en neve av stål.

Etter å ha vist frem sine våpenoppfinnelser for knertekåte kjøpere i Afghanistan blir Tony Stark, geni og millionær, tatt til fange av terrorister. Ikke overraskende ønsker de at han bygger våpen for dem. Men nei, geniet vårt har selvfølgelig andre planer, og ender like så greit opp med å lage en drakt av jern for å rømme. Tada, slik ble den fremtidige superhelten Iron Man født, og vi serveres for eksplosjoner, masse action og passelige mengder humor i kjent superheltstil.

Denne filmen finnes i flere versjoner på DVD, vår anmelder har tatt for seg én-disk-varianten av filmen, som han mener mangler bonusmateriale for den virkelige tilhengeren av Jernmannen.

Ukens klassiker – Mephisto

Klaus Maria Brandauer storspiller i
Klaus Maria Brandauer storspiller i "Mephisto".

I 1981 kom regissør István Szabó med den første filmen i "Ondskapens trilogi", tre filmer som er viet til grunnleggende ondskap, selvbedrag og hat i mennesket. Klaus Maria Brandauer spiller hovedrollen i samtlige av filmene.

I den første delen av denne trilogien møter vi Brandauer i rollen som Hendrik Höfgen, en skuespiller som sliter med å akseptere sin tilværelse som provinsskuespiller. Höfgen bærer på et stort talent og store tanker om et nyskapende og sosialistisk teater. Han er en stjerne som snart skal skinne klarere enn alle andre, og han vet det selv. Så sammenfaller Höfgens vei til kunstens store høyder med nazistenes vei til makten i Tyskland. Hva skal skuespilleren gjøre? Flykte landet og legge kunsten på hylla, eller bli igjen og dyrke sine egne evner i ett marked som står ham åpent?

"Mephisto", som er basert på en fortelling av forfatter Klaus Mann, er en grøssende god skildring av hvor langt ett menneske kan komme på bekostning av medmenneskelighet, og hvor sterkt selvbedrag og realiseringsønske kan virke på en mann og hans handlinger. En glitrende Klaus Maria Brandauer er også med på å gjøre dette til en klassiker.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen