Helgens anbefalinger - uke 40

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Her er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Sicko

Det er ingen spøk å bli syk i USA uten forsikring, selv om Michael Moore har evnen til å sette ting på den sarkastiske spissen.
Det er ingen spøk å bli syk i USA uten forsikring, selv om Michael Moore har evnen til å sette ting på den sarkastiske spissen.

Michael Moore er tilbake med atter en opprivende dokumenter fra landet over dammen. Denne gangen er det ikke amerikanernes våpenlover og krigføring i Irak som får gjennomgå. Heller er det landets helseordning som ligger under skalpellen.

En skulle tro at verdens eneste supermakt først og fremst ville brydd seg om å sikre helse og velferd til egne innbyggere. Så feil er det mulig å ta. USA har nemlig dårligere helsevesen enn El Salvador. Kan du ikke betale for behandling, kan du stappe streptokokkbehandlingen din dit sola ikke skinner. Det er jo en ting når det dreier seg om influensa, men hva gjør en lutfattig stakkar med kreft eller andre fatale lidelser?

Vår anmelder mener Moores nyeste dokumentar er svært god, fordi den både er rystende og en smule underholdende. Han gir den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Rome Sesong 2

Sex og intriger preger det politiske spillet i
Sex og intriger preger det politiske spillet i "Rome".

Greit nok, det er ikke en film. Det er mer, det er så uendelig mye mer. Det er ti minifilmer som oser kvalitet, blod og skinn. Velkommen til en dekadent og drivende skildring fra det gamle Rom.

Denne andre og siste sesongen av suksess-serien fra HBO fortsetter der forgjengeren slapp. Keiser Juluis Cæsar er død, og morderen Brutus, adoptivsønnen Oktavian og muskelbunten Marcus Antonius kjemper om makten. Serieskaperne bruker også to fiktive karakterer for å fortelle historiske begivenheter på en sjarmerende, sjokkerende og seiersrik måte.

Vår anmelder mener denne filmen står som en kors komplett med påspikret forbryter. Han mener serien er et svært godt eksempel på hvordan historie kan formidles, og er tilnærmet blåst av sted over hvordan serien kombinerer sex, vold og politikk. Han gir den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens klassiker – I Rosens Navn

Noen ganger er fristen til å synde for stor, også for kirken menn.
Noen ganger er fristen til å synde for stor, også for kirkens menn.

I Jean-Jacques Annauds klassiker fra 1986 tas vi med til et lite kloster høyt oppe i fjellene. Et kloster som bevarer en hemmelighet noen av munkene er villige å drepe nysgjerrige neser for. Filmatiseringen av Umberto Ecos litterære perle har med Sean Connery og Christian Slater.

Connery spiller den vise og aldrende munken William av Baskerville. Slater har rollen som Adso, læregutten og novisen hans. De to involveres fort i en blodig jakt etter sannheten på det avsidesliggende klosteret. Og det er mildt sagt grøssende å se nøyaktig hvor perverse, sadistiske og voldelige kirkens menn faktisk kan være. Attpåtil inneholder filmen, på lik linje med boka den er basert på, en aldri så liten dose kirkehistorie.

Godt skuespill, en drivende historie og dyp moral gjør dette til en verdig klassiker. Om ikke annet får begrepet syndeforlatelse en noe annen betydning.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen