Helgens anbefalinger - uke 4

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Tilfellet Hallam Foe

Hallam er en smule skrudd. Det duker for en forfriske filmopplevelse.
Hallam er en smule skrudd. Det duker for en forfriske filmopplevelse.

Hallam Foe er småskrudd og tidvis skummel tenåring som tilbringer mesteparten av tilværelsen i en trehytte etter morens død. Etter å ha lagt seg utpå med faren nye kone, som han også mistenker for å ha likvidert hans mor, må den mentalt vingeklippede fuglen forlate rede og finne sitt eget liv i storbyen, nærmere bestemt Edinburghs.

Vel fremme i storbyen oppdager ikke fullt så lille Hallam voksenslivets oppturer og nedturer. Blant annet forelsker han seg i en jente som ligner morens hans på prikk og raver rundt på byens hustak. Det kan trygt sies at skuespiller Jamie Bell her viser at han kan så mye mer enn bare å danse. Han leverer en forfriskende og annerledes film om livet, kjærlighet, sexen og all den sorte humoren som hører til.

Vår anmelder mener filmen har en fascinerende hovedperson sterkt portrettert av en nå nesten voksen Jamie Bell, men at det ellers kan virke som om ”Tilfellet Hallam Foe” tidvis halter. Han gir derfor filmen 6 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Fracture

Anthony Hopkins går kalt og metodisk til verks for å drepe sin utro kone.
Anthony Hopkins går kalt og metodisk til verks for å drepe sin utro kone.

En ung advokat er så til de grader på vei oppover i karrièren. Helt til han møter på en utspekulert og sjalu ektemann som dreper sin kone. Ektemannen spilles nemlig av ingen ringere enn Anthony Hopkins, som har lagt en snedig plan for å hevne seg på flere enn hans avdøde elskede.

Advokat Willy Beachum har bare en siste sak igjen i sitt gamle firma før det bærer videre til nye høyder. Og med en suksessprosent på tett opptil 100 bør det være lett match å få Hopkins karakter Ted Crawford bak lås og slå. Men akk og ve, så lett blir det jo ikke, for selvsagt har gamle Hopkins ett par ess i ermet, og det tar ikke lang tid før ambisjonene til advokaten og konemorderen er på komplett kollisjonskurs.

Vår anmelder så filmen da den gikk på kino og mente blant annet Anthony Hopkins ser ut til å sluttet å utfordre seg som skuespiller, i denne filmen er han i alle fall bare rutinert sinnsyk. Han mener derfor at "Fracture" er en noenlunde fungerende, men dog anonym, thriller. Han gav den da 6 av 10 poeng da den gikk på kino. Det skal sies at dette neppe er en av de store og banebrytende filmene i sin sjanger, likevel utmerker "Fracture" seg drastisk blant DVD-utgivelsene etter nyttår.

Ukens klassiker - Excalibur

Dette er den kanskje dystreste varianten av sagaen om Arthur og hans riddere.
Dette er den kanskje dystreste varianten av sagaen om Arthur og hans riddere.

I 1981 kom regissør John Boorman med den kanskje ultimate filmatiseringen av sagnet om Arthur, det runde bordet og alle ridderne der rundt.

Der hvor de fleste andre filmer med den samme fortellingen i bunn starter med en ung Arthur som rent tilfeldigvis kommer over, og trekker ut sverdet, i steinen, så starter "Excalibur" lenger tilbake i tid. En tid hvor trollmannen Merlin prøver å megle mellom de store krigsherrene som herjer kongeriket med vold og død. Trollmannen sørger for at den ene ridderen, den såkalte Uther Pendragon, blir både den første kongen og får hoppe til sengs med sin eks-fiendes kone ved hjelp av magi. Slik unnfanges Arthur ikke i kjærlighet, men i begjær og lureri. Dermed er i grunn også resten av tonen for fortellingen satt.

For la det være sagt; Boormans filmatisering er først og fremst dyster. Det er ikke lett å være en ridder av det runde bord. Det er ikke lett å kjempe mot sin egen halv-søster eller sin egen sønn. Det ellers så ofte brukte glansbildet av ekte riddere, som er galante samtidig som de på heroisk vis unnslipper det meste, er ikke-eksisterende i denne filmen. Her er heltene skitne, dumme, kåte og har alle de feilene vanlige mennesker her. Kombiner det med visuell magi, et godt lydspor og drivende dialoger og du har en ekte klassiker.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen