Helgens anbefalinger – uke 38

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Persepolis

Viktig og poetisk om totalitære Iran.
Viktig og poetisk om totalitære Iran.

Marjan Satrapis skapte begeistring og furore med sin enkle, slagkraftige og poetiske tegneserie om livet i Iran etter den islamske revolusjonen. Nå er hun blitt regissør i egen helaftens tegnefilm.

Lille Marjan med bein i nesa får livet sitt snudd opp ned over natten. Plutselig er Iran en natt i 1979 er Iran blitt en islamsk republikk. Da er det slutt på joggesko og slåssing med gutta. Heller må Mirjan prøve å tilpasse seg en tilværelse i burka og streng adskillelse fra den andre kjønn. En dag får hun skoleplass i Sveits, og det er usikkert om hun får se familien igjen.

"Persepolis" er intet mindre enn politisk viktig tegnefilm. Vår anmelder mener den er genial for sin poetiske og upretensiøse skildring av et totalitært regime. Spesielt fremhever han det unike bildet av Iran filmen gir oss ved å la oss oppleve alt gjennom øynene til en liten jente. Han gir derfor 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - The Bridge

En vakker bro som er livets endestasjon for mange.
En vakker bro som er livets endestasjon for mange.

Regissør Eric Steel og teamet hans tilbrakte ett helt år ved Golden Gate Bridge i San Fransisco. Et vakkert stykke arkitektur i tidvis flotte naturomgivelser, helt klart. Trist fakta er også at broen hyppig brukes som selvmordsplass, noe Steel og Co fikk på tape.

Ved siden av å filme de menneskene som faktisk valgte å ende sitt liv på den kjente brua, intervjuer filmskaperne de etterlatte, forbipasserende og flere av dem som på siste skanse valgte livet fremfor døden. Dette er en neddempet dokumentar med flere interessante etiske problemstillinger; Kunne filmteamet ha hindret flere av dødsfallene? Inspirerer den flere folk til gjentakelse?

Vår anmelder så filmen da den gikk på kino og betegnet den som en god dokumentar. Han mente at "The Bridge" med mystikk og atmosfære behandlet temaet selvmord uten sentimalitet og med tankevekkende melankoli. Han gav den derfor 7 av 10 poeng. Filmen har forresten 18-års aldersgrense.

Ukens klassiker - Mafiabrødre

Mafialivet har sine glansdager og skyggesider.
Mafialivet har sine glansdager og skyggesider.

«Så lenge kan huske har jeg alltid hatt lyst til å bli en gangster», uttaler Ray Liottas karakter i denne klassikeren signert Martin Scorsese. Ønskes hans blir oppfylt så til de grader, hvor fornøyd han til syvende og sist er, er en annen sak.

Liotta spiller Henry Hill, en gategutt som ser på mafiaen som noe stilig, stort og selskapelig. Han kommer fort i kontakt med James Conway og Tommy DeVito, begge to mer hardbarka kriminelle enn han selv. De to spilles forøvrig av henholdsvis Robert De Niro og Joe Pesci. "Mafiabrødre" skildrer deres noe ustabile vennskap gjennom flere tiår.

Scorsese har med denne klassikeren laget en film som både viser fram den elegante og tiltrekkende siden ved mafialivet, samtidig som han drar karakterene videre inn i skyggesidene. Det er hardt, det er brutalt, det er blodig, og til syvende og sist kan du ikke stole på noen, selv ikke vennene dine. En verdig klassiker på alle mulige måter. Capiche?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen