Helgens anbefalinger ? uke 35

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens filmanbefalinger:

Ukens kinofilm – Wall·E

WALL·E er lite mekanisk sjarmtroll.
WALL·E er lite mekanisk sjarmtroll.

Ensomheten er en vond følelse for de fleste mennesker. Tenk da hvordan det er å være ensom robot i hele 600 år. Nettopp det gjør Pixar-teamet i sin nyeste animasjonsfilm.

Menneskene er miljøgriser av ypperste klasse, og i år 2200 er jorden altså så skitten, møkkete og forurenset at vi flykter fra hele drittjobben og etterlater den til robotene. Over et halvt årtusen senere er det bare én av dem igjen, den lille ryddetassen Wall·E. Da skulle det bare mangle at han føler seg ensom. Da var det jo godt at den feminine romsonden Eva dukket opp fra verdensrommet.

På de fleste måter er denne filmen en klassisk kjærlighetshistorie, både hva angår konflikter og historieforløp. Likevel utmerker filmen seg, blant annet ved at historien fortelles nesten uten dialog og at filmskaperne hyller både kunstfilm og science fiction-klassikere. Vår anmelder mener "Wall·E" er en triumfferd for Pixar, og derfor gir han filmen 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Reservation Road

To foreldre må takle sorgen og sinnet etter å ha mistet et barn.
To foreldre må takle sorgen og sinnet etter å ha mistet et barn.

Dypsindige hevnfilmer har lenge vært i vinden, og "Reservation Road" er intet unntak. Denne gangen gjør Joaquin Phoenix, Jennifer Connelly og Mark Ruffalo sitt for at du skal få ordentlig vondt i magen.

Ethan og Grace, spilt av henholdsvis Phoenix og Connelly, har nettopp vært på skolekonsert med sønnen Josh. Sistnevnte skal bare slippe ut noen insekter han har fanget i et glass mens foreldrene fyller bensin på bilen. Det ender med at Josh dør. Dwight Arno, spilt av Mark Ruffalo, er nemlig sliten og trøtt bak rattet etter å ha vært med sønnen Lucas på baseballkamp. Dermed er dødsulykken et faktum. Dwight får panikk og stikker av. Dermed må Ethan og Grace takle sorg og sinne, uten å ha noen å rette følelsene sine mot.

Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino, og var den gang godt fornøyd. Han mener "Reservation Road" gaper over mye tung tematikk, og at den er både spennende og innsiktsfull. Han gav filmen derfor 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Gjøkeredet

Jack Nicholson i en av sine beste roller.
Jack Nicholson i en av sine beste roller.

I 1975 havnet den da oppadseilende skuespilleren Jack Nicholson under dusken på den dyktige regissøren Milos Forman. Resultatet ble en klassiker av de store.

Nicholson spiller den småkriminelle Randle P. McMurphy, som snur tilværelsen for pasientene på et mentalsykehus på hodet etter at han selv blir innlagt. For Randle har ingen planer om å la seg kue av den diktatoriske sykepleiersken Mildred Ratched, snarere tvert imot. Slik lærer de gale å smake på det virkelige liv gjennom Randle, en kar det jaggu ikke er lett å evaluere sinnstilstanden på.

Dette er en film som tar opp sentrale temaer, ikke minst hva angår lykkefølelse og mestring i livet, og behandlingen av både kriminelle og mentalt syke mennesker.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen