Helgens anbefalinger ? uke 33

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Star Wars: The Clone Wars

Stilige animasjoner i
Stilige animasjoner i "Clone Wars".

For over 30 år siden laget George Lucas en film som neppe vil bli glemt når filmhistorikerne om tusen år snakker om banebrytende og viktige filmer i filmens barneår. Vi snakker selvfølgelig om "Star Wars: A New Hope" (1977). Lucas, en habil regissør og dyktig produsent, er aller mest kjent for å være en usedvanlig smart forretningsmann. Ut fra et godt konsept har han utviklet en milliardindustri uten sidestykke i filmhistorien. Det siste tilskuddet i denne forretningsplanen er animasjonsfilmen "Star Wars: The Clone Wars", som er ukens kinofilm her på Kulturo.no.

"Clone Wars" handler om Anakin Skywalker, som får i oppgave av jedirådet å finne den unge sønnen til skurken Jabba The Hut slik at Jabba skal forbli på de godes side. Mot sin vilje må Anakin dessuten ta til seg en padawan, eller lærling, nemlig den unge jenta Ahsoka Tano.

Vår anmelder mener at fansen må innse at "Star Wars" ikke lenger er det samme før. Han mener at "Clone Wars" var et fornøyelig skue til tross for at filmen virker å være myntet på de litt yngre seerne. Han synes også at denne nye animasjonsfilmen må vurderes som en selvstendig film, og derfor gir han den 7 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – There Will Be Blood

Kjærlig familiefar eller råtten kapitalist?
Kjærlig familiefar eller råtten kapitalist?

Paul Thomas Andersons mye diskuterte "There Will Be Blood" er endelig ute på DVD. Er filmen et mesterverk eller ett makkverk? Bedøm selv.

Daniel Day-Lewis spiller Daniel Plainview, en mann med penger på hjernen og olje i årene. Vi følger hans kamp for å finne et perfekt sted hvor han lukter sort gull, kan lure grunneierne på kynisk vis, og sådan pumpe opp pengene. Ett slikt sted er Little Boston, en støvete plass Gud sikkert hadde glemt om det ikke hadde vært for de mange trofastene bønnene menigheten leverer. Der tar det ikke lang tid før Plainview havner i en konflikt med predikanten Eli Sunday, og gjennom disse to rollefigurene fortelles en historie om sterke drifter i mennesket, om ondskap og grådighet.

Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino, og var den gang ikke videre begeistret. Hans syntes filmen var for langtekkelig og uforløsende, og gav den derfor 4 av 10 poeng. Likevel er dette en film man nesten må få med seg, om ikke annet, så for å la seg fascinere av en av vår tids store skuespillere, Daniel Day-Lewis.

Ukens klassiker – Down by law

Livet i buret åpner for sort humor og glitrende skildringer av tilværelsen.
Livet i buret åpner for sort humor og glitrende skildringer av tilværelsen.

At godeste herr Waits, altså som i Tom Waits, er en selsom og gripende opplevelse rent musikalske vet de fleste. At mannen også er vel verdt å få med seg som skuespiller er derimot ikke like kjent. Hvordan bedre oppdage fenomenet enn i regissør Jim Jarmuschs trygge hender?

Nevnte Waits utgjør sammen med Roberto Benigni og John Lurie et trekløver som, på grunn av både mer og mindre kriminelle handlinger, havner i buret. Der blir de i utgangspunktet vidt forskjellige mennene venner, og slik viser regissør Jarmusch et særeget stykke livsfilosofi, med en god dose sort humor.

Snekret sammen i 1986 er denne filmen, på like linje med flere av regissørens arbeider, uten tvil en klassikertittel verdig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen