Helgens anbefalinger - uke 32

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Ploy

Ungjenta Plot får et innblikk i de voksnes liv.
Ungjenta Plot får et innblikk i de voksnes liv.

Det er ikke akkurat filmindustrien Thailand er mest kjent for. Derfor gjør det godt å få koblet andre assosiasjoner til dette flotte landet. Fra før har regissør Pen-Ek Ratanaruang laget kritikerroste filmer som "Last Life in the Universe" og "Invisible Waves". Nå er han klar med filmen "Ploy", som er ukens kinofilm her på Kulturo.

Kontrastene mellom dampende elskov og kjølnet kjærlighet er viktige ingredienser i "Ploy". Filmen handler om ungjenta Ploy som, i møte med den litt eldre Wit og hans kone Daeng, får et innblikk i hvordan livet kan utarte seg når kjærligheten mellom to mennesker har sloknet. I sterk kontrast til dette står forholdet mellom en stuepike og en bartender, som på det samme hotellet har svært hete møter.

Vår anmelder nøt filmens lave tempo og neddempede stil. Han er imponert over hvordan historien, til tross for tempoet, klarer å holde på tilskuerens oppmerksomhet. Derfor gir han filmen 7 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Antatt skyldig

Snakker du arabisk og har peiling på kjemi? Da er du jo opplagt terrorist.
Snakker du arabisk og har peiling på kjemi? Da er du jo opplagt terrorist.

Gavin Hoods terrorjakt-kritiske spillefilm ble uheldigvis ganske så forbigått da den gikk på kino. Nå har du igjen mulighetenen til å få med deg filmen med Meryl Streep, Reese Witherspoon og Jake Gyllenhaal.

Dersom CIA mener at du er en terrorist, kan du ved landing i USA pågripes og flyttes ut av landet for videre forhør, og trolig også tortur. Dette juridiske smutthullet kalles for «rendition», som også er filmen originaltittel. Familiefaren Anwar El-Ibrahim faller denne praksis til offer, mens kona, spilt av Witherspoon, kjemper en stadig mer desperat kamp for å få faren til hennes barn hjem. Samtidig begynner samvittigheten til CIA-agenten Douglas Freeman å stille spørsmål ved denne måten å jakte terrorister på.

Selv om dette er en spillefilm i beste Hollywood-ånd, så tar den opp en trist virkelighet, hvor angst, amerikansk nasjonalfølelse og respektløshet for menneskerettigheter står helt sentralt. Vår anmelder så denne filmen da den gikk på kino, og syntes da at den var god, selv om det hviler noe uforløst og kanskje overdrevent forsiktig over regissør Hoods filmpolitiske utspill. Han gav da filmen 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Nødlanding

Vi hedrer avdøde Henki Kolstad.
Vi hedrer avdøde Henki Kolstad.

Denne uken hedrer vi nylig avdøde Henki Kolstad med av de virkelig store klassikerne innen norsk film, krigsfilmen "Nødlanding" fra 1952.

Kolstad spiller gartneren Hans, som sammen med legen Knut, spilt av Jens Bolling, gjemmer seks amerikanere etter at bombeflyet deres styrtet rett utenfor kysten. Hans og hans kolleger i motstandsbevegelsen drev nemlig også med lyssky aktiviteter på havet i de sene nattetimer. En av de amerikanske soldatene har alt havnet i hendene på de tyske okkupantene, og Hans er fast bestemt på at det ikke skal hende med resten av deres allierte.

Dette er en av norsk films generelt, og etterkrigstidens spesielt, store klassikere, regissert av Arne Skouen. Vår anmelder syntes filmen var virkelighetstro, om ikke litt for munter. Allikevel berømmer han Henki Kolstad i rollen som Hans, en helt det er mulig å identifisere seg med. Vår anmelder syntes allikevel filmen bare fungerer middels bra og gir den derfor 5 av 10 poeng.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen