Helgens anbefalinger - uke 32

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Death of a President

Ekte arkivmateriale og nye opptak går sammen om å lage en fiktiv dokumentar.
Ekte arkivmateriale og nye opptak går sammen om å lage en fiktiv dokumentar.

Det har i den senere tid blitt laget flere dokumentarfilmer om hvor galt tingene kan gå i drømmelandet over dammen. Michael Moore har i alle fall vært flink til å fremstille presidenten som en noe evneveik personlighet. Denne helgen drar britiske Gabriel Range det mange hakk lenger.

Range har blandet arkivmateriale med egen filming for å skape enn fiktiv dokumentar. Temaet er intet mindre enn mordet på president George W. Bush, som skal skje allerede oktober neste år. Range drar oss med inn i etterforskningen og viser oss synspunktene til forskjellige sentrale personer rundt den avdøde presidenten.

Vår anmelder mener filmen har et helt genialt utgangspunkt. Han mener det er trist at regissøren ikke har klart å utnytte potensialet i idé og plott til det fulle. Han gir filmen derfor 6 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – Parfymen - Historien om en Morder

Jean-Baptiste er sykelig opptatt av unge kvinners lukt.
Jean-Baptiste er sykelig opptatt av unge kvinners lukt.

Patrick Süskinds gjennombruddsroman kommer seilende som en ekkel, stinkende og helt fortryllende DVD-anbefaling.

I det dekadente Frankrika anno 1700 flyter det over av møkk, svette og rare forestillinger om hygiene. Det er ikke så rart å forstå at parfymer virkelig er på moten. Det er til dette faget Jean-Baptiste Grenouille søker seg. Det er det forsåvidt mange som gjør, men det er ingen som har en så fascinerende, og direkte farlig, nese som Jean-Baptiste.

Vår anmelder mente denne filmen var genial da den gikk på kino, rett og slett fordi den viser hvordan en luktens lidenskap blir en besettelse for å bevare unge pikers duft. Filmen er et krevende, ekkelt og elegant innblikk i et sykt sinn. Han gav den derfor 9 av 10 poeng.

Ukens klassiker – L.A. Confidential

Hvem av disse purkene er korrupt?
Hvem av disse purkene er korrupt?

Englenes by, Los Angeles, er ikke bare et glansbilde slik det ofte virker på glanspapirene fra Hollywood. Denne film-noir-aktige perlen tar oss med til korrupt og farlig Hollywood fra 1950-tallet.

Den ene er politiets glansgutt som aldri lar seg bestikke. Den andre gir blanke i regler så lenge rettferdigheten skjer fyllest, og den tredje har ingen ting i mot litt rampelys og kjappe penger. Disse totalt forskjellige snutene allierer seg for å finne sannheten etterhvert som de trekkes lenger og lenger ned i ett dyster og farlig spill. Et spill som involverer folk høyt oppe i systemet, dop, horer som er kuttet til for å ligne filmstjerner og himla mange kule replikker.

Curtis Hanson har laget en sjarmerende og drivende thriller fra en svunnen tid. Attpåtil har han et sjeldent godt ensemble av stjerneskuespillere på laget. Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger og Danny DeVito går alle sammen om å gjøre dette til en verdig klassiker. Helt sant, helt utenom blokka, og bare mellom deg og meg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen