Helgens anbefalinger - uke 3

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Kautokeino-opprøret

Kjøpmannen og presten vil ikke høre på samiske Elen.
Kjøpmannen og presten vil ikke høre på samiske Elen.

Alkoholen er i ferd med å ødelegge samesamfunnet i Kautokeino. Det er bare en av grunnene til at en utvalgt gruppe samer reiste seg til opprør og enkelte av dem endte sine liv. Nils Gaup har laget film om en skamplett i norsk historie.

Dette er en fortelling om misbrukt bibelmakt og religiøs fanatisme. Kort sagt skildrer regissøren et samfunn der samene blir tråkket på og nedverdiget. Dette er muligens også første gangen denne mørke delen av samenes historie blir så eksponert og så sterkt skildret. Da kan man jo håpe at opprøret nordpå havner i alles bevissthet. Det hadde jo vært på tide.

Dette er ikke første gangen Nils Gaup har skildret en samisk fortelling på film. Han er kjent for sagnet "Veiviseren", også det med Mikkel Gaup i hovedrollen. Her jobber de sammen igjen, og har fått hjelp av blant annet Bjørn Sundquist og Mikael Persbrandt. Vår anmelder mener filmen klart er hypen verdig, og "Kautokeino-opprøret" scorer høyt på sin evne til å engasjere publikum. Han mener den er svært god og den derfor 8 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - London to Brighton

Kelly og Joanne er begge prostituerte på flukt i denne såre britiske filmen.
Kelly og Joanne er begge prostituerte på flukt i denne såre britiske filmen.

En av de kanskje sterkeste filmene fra Storbritannia de senere årene kommer på DVD denne uken. At filmen attpåtil er en debut gjør det hele enda mer imponerende.

Kelly er prostituert. Ikke en av de påtatt lekre jentene med stor populæritet og pengesterk kundekrets, men en litt sliten dame som har sett litt for mye. En av tingene hun ser er 11 år gamle Joanne på gata. Men hvilken historie ligger bak når de to stormer inn på et toalett midt på natta med ødelagte klær og tårevåte øyne? Fakta er i alle fall at en kriminell storkar har blødd ihjel på sitt eget bad og at den avdødes sønn har sendt Kellys hallik etter de to med et formål som er alt annet enn koselig.

Regissør Paul Andrew Williams debuterer her med en drivende, for ikke å snakke om sår, thriller om to jenter som må holde seg i livet i 24 timer etter at tilværelsen har gitt dem alt annet enn gode kort. Slikt blir det spennende britisk film av.

Ukens klassiker - Easy Rider

"Easy Rider" er en klassisk amerikansk kultfilm.

Dra ut på motorveien på jakt etter eventyr, kokain og de ekte amerikanske verdiene. Det gjør i alle fall Peter Fonda, Dennis Hopper og Jack Nicholson i denne klassikeren fra 1969.

Fonda og Hopper spiller rollene som henholdsvis Wyatt og Billy, to karer som legger ut på en motorsykkeltur gjennom det amerikanske landskapet, den amerikanske kulturen og den amerikanske historien. De møter det meste av folkegrupper og samfunnstyper; fra gårdseiere og hippier til dumme nasjonalister og pertentlige ordensmenn med lovens stjerne på brystet. Når de så i fengsel blir kjent med en alkoholisert advokat er alt duket for en kult-tripp av dimensjoner.

Dennis Hopper har selv regissert denne kulturhistoriske perlen forkledd som en road-movie, og sammen med Fonda har han også skrevet manuset. Filmen er en klassiker fordi karakterene streifer innom så mye forskjellig som det vidstrakte Amerika faktisk har å by på, på godt og vondt. Attpåtil er filmen udødeliggjort med musikk av blant andre Steppenwolf.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen