Helgens anbefalinger ? uke 29

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Once

Kjærlighetens veier er uransaklige.
Kjærlighetens veier er uransaklige.

Kjærlighet og musikk går ofte hånd i hånd. Denne filmen viser det på fantastisk og eksemplarisk vis.

En gatemusikant i Dublin klimprer på gitaren og legger i vei om sitt skrantende følelsesliv. En ung kvinne stopper opp for å lytte, og slik legges grunnsteinen for et spesielt forhold. Glen Hansard og Markéta Irglová er ukjente skuespillere, men til gjengjeld trygt etablerte musikere. Og det merkes. Rollefigurene deres i denne filmen er ekte, samtidig som følelsene deres understrekes og forsterkes av de musikalske innslagene historien benytter seg av.

Vår anmelder synes denne filmen er et genialt eksempel på hvor lite som egentlig skal til for å skape filmmagi. Han betegner "Once" som den perfekte musikalen, også for dem som måtte hate sjangeren. Han gir den derfor 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film – 3:10 to Yuma

Christian Bale viser at western slett ikke er passé.
Christian Bale viser at western slett ikke er passé.

Christian Bale og Russel Crowe braker sammen i herlig oppfriskning av western-sjangeren.

Bale spiller rollen som Dan Evans, en ærlig bonde som prøver å hakke et livsgrunnlag for seg og sin familie ut av det harde landskapet. Etter at låven hans går opp i flammer blir Evans en presset mann. Han må forsørge sin familie. Ikke lenge etterpå tilbys han jobben med å frakte den farlige forbryteren Ben Wade, spilt av Russel Crowe, til fengselstoget til Yuma. På grunn av pengesummen som tilbys takker Evans ja, og blir dermed ufrivillig blink for Wades kriminelle kamerater, som gjør alt de kan for å befri sjefen sin.

Vår anmelder så filmen da den gikk på kino, og kalte den da for god remake av gammel klassiker. Han mener "3:10 to Yuma" er konsis og lekkert utført. Derfor gir han filmen 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker – Natural Born Killers

Blod og vold er opphissende for disse to.
Blod og vold er opphissende for disse to.

Oliver Stone serverte i 1994 en drøy, og for enkelte deilig, skildring av meningsløs vold i en glorifisert innpakning. Han skildrer rett og slett hverdagen til to mennesker født med mord i blodet.

Juliette Lewis og Woody Harrelson har begge en traumatisk barndom bak seg. Deres veier skal for evig besegles med blod og elskov den dagen Mickey, spilt av Harrelson, hjelper Mallory, spilt av Lewis, med å drepe hennes foreldre. Slik starter nemlig en drapstynget roadtrip, komplett med en hard snut og blodtørstig reporter hakk i hel.

Regissør Stone, som blant annet fikk hjelp av Quentin Tarantino på tekstfronten, lagde med denne filmen en kommentar til medienes fremstilling og tidvise glorifisering av vold. I ettertid har verket hans for lengst blitt en kultklassiker.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen