Helgens anbefalinger - uke 25

Hver fredag klokken 17.00 vil vi i Kulturo trekke frem tre filmer vi synes er verdt å bruke tiden i helgen på. Dette er denne helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm – Screaming Masterpiece

Se større versjon og flere bilder
Bjørk er vel ikke HELT normal? Foto: Arthaus

Hvordan klarer et land med under 300 000 innbyggere å dyrke frem så mange internasjonale musikknavn som Island? I landet hvor alle virker som de spiller i et band har regissør Ari Magnússon funnet ut at han vil lage film. Og det er 1000 år med musikkhistorie han tar for seg, selv om det er de siste fem årene som får mest oppmerksomhet. Island som har gitt verden Bjørk, Sigur Rós og Múm har nemlig også ganske så mange obskure bandhemmeligheter. Verdt å nevne er bandet bestående av fire organister, med navnet Apparat Organ Quartet. Også gamle arkivopptak av en meget ung Bjørk dukker opp i filmen. Island er en øy med mye historie, og filmen gir et godt innblikk i Sagaøyas underfundige musikk og kunstneriske inspirasjon.

Ukens DVD-film – Transamerica

Se større versjon og flere bilder
- Jeg ser vel bedre ut enn Espen Esther? Foto: Nordisk Film

Felicity Huffmann (Frustrerte Fruer) kan være så frustrert hun vil på tirsdag kveld, men i "Transamerica" har hun virkelig grunn til å spille på følelsesregisteret. Huffmann spiller en transseksuell kvinne som sparer hver krone for å fullføre kjønnsskifteoperasjonen. Hun får vite at et av hennes heteroseksuelle eksperimenter har ført til at hun/han har en sønn. Sønnen er i fengsel, og Huffmanns karakter Bree tar turen for å kausjonere ut sønnen. Resultatet blir en absurd, men ganske humoristisk roadtrip. Sønnen tror Bree er en barmhjertig misjonærkvinne som bare vil hjelpe, og Bree lar sønnen tror hva han vil. En kan si hva en vil om å lyve, men det kan bli mange interessante situasjoner av noen hvite løgner. Filmen ble nominert til to Oscar, blant annet for beste skuespillerinne, og Felicity Huffmann vant for samme rolleprestasjon under Golden Globe-utdelingen.

Ukens klassiker – Donnie Darko

Om jeg bare lukker øynene så ser ikke kaninen meg.
Om jeg bare lukker øynene ser ikke kaninen meg. Foto: Arthaus

Dette er en film som roter med hodet ditt. Men det rotet den gjør, gjør den så godt at du bare har lyst på mer. Filmen tar plass i 80-tallets USA i en typisk billedskjønn småby. Donnie Darko (Jake Gyllenhaal – Brokeback Mountain) bor her med foreldrene sine, og sine to søstre. Unge herr Darko sliter med søvngjengeri, og våkner flere ganger opp langt utenfor hagens grenser. I drømmene sine møter han en noe forvokst kanin som forteller han om når verden skal gå under. Samtidig opplever Donnie at han kan se fremover i tid.

En dag faller en flymotor ned i huset til Darko-familien, og treffer Donnies rom. Donnie er imidlertid ute og går i søvne etter at kaninen har ledet ham ut på tur. Men kaninen er ikke bare snill, Donnie lar seg etter hvert forføre ut i flere kriminelle handlinger, men ender opp med å avsløre en av de verste kriminelle i byen.

"Donnie Darko" er en utrolig god film, den er god første gang, enda bedre andre gang, og den blir bare bedre og bedre. Filmen har også et nydelig soundtrack, og kjempegode skuespillerprestasjoner. Dessuten kan du fort la deg lure til å tror at denne ble spilt inn på 80-tallet, kostymer og rekvisitter er overraskende gode. Så la deg forføre til de surrealistiske 80-årene, godt guidet av ”Donnie Darko”.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen