Helgens anbefalinger - uke 24

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - The Happening

Er
Er "The Happening" et makkverk eller en genistrek? Bestemt selv.

Omsider er regissør M. Night Shyamalan tilbake etter "Lady in the Water", en film mange betegnet som en komplett flopp. Atter en gang er det mystiske og overnaturlige ting som står på plakaten.

Plutselig begynner mennesker å dø i New York, i hopetall og tilsynelatende uten grunn. Elliot, Alma og deres datter Jess flykter. Fra hva, vet de ikke. Er det terrorister? Bruker de et biologisk våpen? Eller har planet selv omsider bestemt seg for å kvitte seg med mennesket? Ingen vet sikkert hva som er årsaken til at amerikanere begår selvmord overalt. Elliot, spilt av Mark Wahlberg , gjør i alle fall alt han kan for at familien hans skal overleve.

Filmen har vært både rost opp i skyene og slaktet helt inn til ryggmargen. Uansett er det "The Happening" vel verdt å få med seg, ikke minst for å se om det regissør Shyamalan har kommet opp med er genuint nyskapende eller bare sinnsforvirret vrøvl. Vår anmelder mener det sistnevnte, og gir filmen derfor 2 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - I Am Legend

Robert Neville er helt alene i New York. Eller?
Robert Neville er helt alene i New York. Eller?

Etter et feilslått forsøk på å kurere kreft dør mesteparten av menneskene. De som overlever blir til vampyrlignende kjøttetere med teft for blod som lusker rundt om natten. Bare doktor Robert Neville, spilt av Will Smith, er immun mot vidunderkuren som ble et dødelig virus.

Basert på Richard Mathesons trendsettende roman med samme tittel fra 1964, er dette en av flere filmatiseringer. Vi følger Dr. Nevilles kamp mot ensomhet, sinnsykdom og mot restene av menneskeheten, rester Neville selv ikke klarer å se på som noe annet enn monstre. Likevel prøver han desperat å finne en kur som skal redde dem. DVD-versjonen av filmen har også en alternativ slutt som treffer tettere opptil romanens budskap. Det gir filmen en ekstra dybde.

Vår anmelder synes dette er en god film, ikke minst fordi den tar det å være alene mot ondskapen på alvor. Selv om filmen ifølge henne har litt få spenningssekvenser, gir hun filmen 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Nosferatu

Klaus Kinski tørster etter blodet til Isabelle Adjani.
Klaus Kinski tørster etter blodet til Isabelle Adjani.

Werner Herzogs hyllest til stumfilmklassikeren fra 1922 er for lengst blitt en klassiker som står på egne ben. I denne filmatiseringen fra 1979 finner vi den energiske Klaus Kinski i rollen Grev Dracula. Filmen er en av flere i deres imponerende samarbeid.

Historien om den blodsugende greven er velkjent. Megleren Jonathan Harker, for anledningen spilt av tyske Bruno Ganz ("Der Untergang"), får i oppdrag for å dra til Grev Dracula i Transsylvania. Sistnevnte ønsker nemlig å kjøpe et hus i Harkes hjemby. Det sier seg selv at den lange forretningsreisen passer Jonathan kone Lucy, spilt av Isabelle Adjani, svært dårlig. Ekstra komplisert blir det når den eldgamle vampyren blir besatt av sistnevnte.

Denne hyllesten til både stumfilmen fra 1922 og den klassiske romanen av Bram Stoker er, med sin høyst ikoniske fremstilling, en klassiker av de sjeldne.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen