Helgens anbefalinger - uke 21

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike

Hurra! Indiana er tilbake.
Hurra! Indiana er tilbake.

Noen år eldre har han blitt, uten at det gjør noen verdens ting. Actionarkeologen med hatten og pisken er tilbake. Heia Indy!

Tidens tann skåner ingen, heller ikke Indiana Jones. Siden sist har fiendebildet blitt oppdatert, og nazistene er byttet ut med kommunister fra store Sovjet. Dog er det først og fremst et arkeologisk eventyr som står for tur når Harrison Ford tar på seg hatten igjen. Det sier seg selv at det ikke er småtteri som skal til for å dra doktor Jones ut av kontoret og inn i urskogen, men så er det da vitterlig ikke kopper og kar fra oldtiden som står på plakaten heller. Nei, det er den sagnomsuste Krystallhodeskallen fra Akator som har pirret vår arkeologs interesse. Det er han dog ikke alene om. Derfor durer Jones i kjent stil løs for å redde en mystisk gjenstand ut av klørne på maktkåte og militante personer.

Vår anmelder mener dette er den mest komplette eventyrfilmen siden "Jakten på den Forsvunnede Skatten" fra 1981. Han mener videre at dette nye eventyret til Indy er intet mindre enn genialt. Derfor gir han filmen 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Indiana Jones Trilogy

Indy kan sakene sine.
Indy kan sakene sine.

Når vi først er i gang med arkeologi og piskesmelling, kan vi like gjerne holde koken. I anledningen ny kinofilm kommer selvsagt alle de gamle perlene på DVD.

Uansett om du er storfan eller helt nybegynner, så er dette DVD-utgivelsen for deg. For nye seere; bli kjent med Indiana Jones helt fra starten, få med deg hvorfor han er så glad i hatten sin, hvor arret på haka kommer fra, og hvorfor mannen er den han er. For gamle venner; gjenopplev en hall fylt av slanger og jakten på Moses stentavler, spising av apehjerne og grotesk menneskeofring, eller riddere i Venezia og evig liv i ørkenen.

Komplett pusset opp på både bilde-og lydfronten er dette en samleboks som gjør seg i hylla. Nytt ekstrasnadder gjør også sitt. Tatatata, tatata, tatata, tadatata.

Ukens klassiker - Afrikadronningen

Ser denne mannen tillitsvekkende ut?
Ser denne mannen tillitsvekkende ut?

Og når lista nå er lagt, sier det seg selv at vi holder oss i det eventyrlige segmentet. Dog hopper vi langt tilbake i tid, og bytter ut Harrison Ford med Humphrey Bogart.

Historien utspiller seg i Afrika i den periode hvor imperialismen utvikler seg til første verdenskrig. Pastor Samuel Sayer opplever at kirken hans blir brent av tyskerne. Kort tid etterpå blir han gal, og dør. Hans søster Rose, spilt av Katharine Hepburn, flykter på elvebåten til kaptein Charlie Allnut, en lettere alkoholisert livsnyter. Sistnevnte spilles av gode, gamle Bogart. Uansett, konfliktpotensialet mellom kaptein Allnut og Rose Sayer er skyhøyt. Likevel gror det en gjensidig forståelse frem mellom de to, ikke minst når Rose viser at hun har skikkelig bein i nesa. Hun overtaler nemlig kapteinen til å angripe et tysk krigsskip.

Denne filmen, signert John Huston, fra 1951 er helt klart verdt å få med seg, ikke minst som en studie i gammel klassisk film. Også skal det kanskje sies at Harrison har lært et og annet av Humphrey?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen