Helgens anbefalinger - uke 2

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Om forlatelse

Hvordan skal man tilgi at livet har blitt lagt i grus av en enkel løgn?
Hvordan skal man tilgi at livet har blitt lagt i grus av en enkel løgn?

Kiera Knightley og James McAvoy spiller mot hverandre i et gripende drama med kjærlighet, løgner og klasseforskjeller.

Historien er like enkel som den er elegant: Vi befinner i Storbritannia et par år før andre verdenskrig herjer både øyriket og resten av kontinentet. Et het sommer innleder overklassepike Cecilia (Knightley) et like hett forhold til husholderens sønn Robbie (McAvoy). At kjærlighet mellom klassene ikke fungerer like greit er intet nytt. Denne gangen blander også en fantasirik og sjalu lillesøster seg inn i bildet. Resultatet blir at Robbie sendes i fengsel og senere krigen, anklaget for en grusom forbrytelse han ikke har begått. Slik legges den gryende kjærligheten i grus før den i det hele tatt rekker å blomstre fullt ut.

Hvordan finner man tilbake til hverandre etterpå? Blir man bitter, hatefull eller kanskje resignert? Drukner muligens også den livsforandrende hendelsen hen i krigens store perspektiv? Disse spørsmålene prøver regissør Christopher Hampton å svare på med drama, musikk og skildringer av følelser og krigens elendighet.

Ukens DVD-film - Black Book

Carice Van Houten spiller infiltratøren Rachel i en fjorårets kanskje sterkeste filmer.
Carice Van Houten spiller infiltratøren Rachel i en fjorårets kanskje sterkeste filmer.

Denne nederlandske storfilmen, som egentlig heter "Zwartboek", kom aldri på norske kinoer. Tja, større glipp i 2007 kan du lete lenger etter. Derfor er det en velsignelse at den endelig kommer på DVD.

Regissør Paul Verhoeven, mannen bak "Basic Instinct", leverer en gripende, sensuell og høyst spennende historie fra Nederland under nazistenes inntog. Etter at Rachel, spilt av Carice Van Houten, mister familien sin ved de påståtte overmenneskenes hender, sverger hun å hevne seg. Det er lettere sagt enn gjort når jøder lever alt annet enn trygt. Hun skifter likesågreit både hårfarge og identitet, og infiltrerer slik nazistenes rekker.

Dette nye livet som spion for motstandsbevegelsen skaper en dimensjon av spenning i Rachels liv, og lenge ser hun på det hele som lek. Men hva skjer når hun mistenkes for å være en forræder av både nazier og jøder? For ikke å snakke om konfliktene som er nødt til å oppstå når den kanskje ultimate forbudte kjærligheten, mellom jøde og nazist, forsiktig oppstår?

Ukens klassiker - De mistenkte

Hvem er den egentlige kriminelle mesterhjernen?
Hvem er den egentlige kriminelle mesterhjernen?

En båt går i lufta og 27 mennesker mister livet. Den eneste overlevende er Verbal Kint, en kjent kriminell. Han blir presset til å fortelle hva som egentlig skjedde og historien han kommer opp med er så innviklet, så spennende og smart at den vant Oscar.

Kint starter sin historie seks uker tidligere, i det som skal være en rutineundersøkelse av de vanlige mistenkte etter et ran. Ingen av de fem lovulydige karene er skyldige, og derfor klekker de ut en snedig plan for å ta igjen på lovens lange arm. En plan som langt på vei går bra, helt til den mystiske Keyser Söze kommer på banen. Sistnevnte er nemlig en kriminell mesterhjerne som alle de fem hovedpersonene har noe uoppgjort med på det ene eller andre viset. Snart blir det så alt for tydelig at de vanlige mistenkte selv bare er brikker i et smartere spill med hevn ventende på målstreken.

Regissør Bryan Singer lagde med denne filmen i 1995 en drivende og smart thriller. Med på laget har han blant annet Kevin Spacey, Kevin Pollak, Gabriel Byrne, Stephen Baldwin og Benecio Del Toro. Slikt blir det stilsikker kriminalfortelling som strener seg mot film noir av.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen