Helgens anbefalinger - uke 18

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm - Iron Man

Tony Stark bygger sin egen jernmann.
Tony Stark bygger sin egen jernmann.

Tony Stark er et teknisk geni. Derfor tjener han også store penger på å selge finurlige våpen. Og det må vel være greit? Det syns i alle fall herr Stark, helt til han en dag selv havner i skytsilden.

Etter å ha blitt kidnappet av terrorister i Afghanistan ønsker Tony å gjøre noe mer med livet sitt. Og hva gjør en riking med peil på teknologi når han vil gjøre noe nytt? Han går helt bananas i laboratoriet med jern, skytere og rød spraylakk. Vips, så er jernmannen født.

Vår anmelder mener filmen fortjener hypen den har fått. Han kaller den for en god feelgood-film med de rette dosene humor, action og romantikk. Derfor gir han filmen 7 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Dykkerklokken og Sommerfuglen

"Dykkerklokken og Sommerfuglen" er en rørende film.

Jean-Dominique Bauby var på alle måter en suksess. Som sjefen for motemagasinet Elle levde han livet til det fulle, helt til han en dag våknet opp som lam etter et koma.

Regissør Julian Schnabel har tatt vare på sin kunstneriske bakgrunn når han her har filmatisert Baubys egen fortelling. Den har sistnevnte diktert ved å blunke med sitt venstre øye, den eneste delen av kroppen har fortsatt kunne bruke etter komaet. Regissøren har blant annet valgt å la kamera ofte stå i Baubys synsfelt, slik at vi ser menneskene i filmen bøyer seg ned til seeren. Slik blir vi med inn i mennesket Jean-Dominique Baubys hemmede verden.

Vår anmelder så filmen da den gikk på kino. Hun betegner den som et sårt og gripende stykke film. Fordi "Dykkerklokken og Sommerfuglen" er så gjennomført i sin fortellerstruktur kaller hun den for fantastisk og genial. Filmen fikk derfor 9 av 10 poeng.

Ukens klassiker - American History X

Lillebror og storebror Vinyard jobber for å komme seg ut av nynazistiske miljøet.
Lillebror og storebror Vinyard jobber for å komme seg ut av nynazistiske miljøet.

Edward Norton spilte en av to sentrale roller i en historie om misforstått ungdom, vold og rasehat fra 1998.

Norton spiller Derek Vinyard, en overbevist nynazist med lederpotensiale. Lillebror Danny ser også opp til ham. En natt dreper Derek to svarte menn som forsøker å stjele bilen hans, og må en tur til buret i etterkant. Etter soningen er Derek en ny mann. Han har innsett at ideologien og livsførselen han tidligere hengav seg til var feil, og forsøker nå å redde lillebror Danny fra å gjøre de samme feilene.

Regissør Tony Kaye lagde med "American History X" en viktig film om nynasizme, rasehat og muligheten for forsoning. Edward Norton fikk også vist sin dyktighet. Kombiner det med en godt skildret fortelling om to brødre, så har du en soleklar klassiker.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen