Helgens anbefalinger - uke 16

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens anbefalinger.

Ukens kinofilm - Be Kind, Rewind

Det er mye kulere å lage sin egen versjon av
Det er mye kulere å lage sin egen versjon av "Ghost Busters" enn å se originalen.

Jack Black og Mos Def spiller hovedrollene i en noe annerledes komedie som sprer godt humør og flørter med VHS-nostalgien.

Nevnte Black og Def spiller kompisene Jerry og Mike. Førstnevnte er en skrulle som lever for konspirasjonsteorier, et levesett som snart får ham til å prøve å sabotere en kraftstasjon. Sistnevnte er skrullas noe mer seriøse bestevenn, som jobber for harde livet i en videosjappe som leier ut gamle VHS-filmer. Etter at Mikes sjef drar bort noen dager, lar Mike kompisen Jerry noe motvillig, og mot sjefens ordre, slippe inn i butikken. Det skulle han aldri ha gjort, for etter Jerrys uhell på kraftstasjonen har han blitt magnetisk. Følgelig blir alle filmbåndene i butikken blanke. Hva i alle dager skal du da gjøre når kundene vil se film og du er nød til å tjene penger for at butikken ikke skal rives? Lage dine egne versjoner av gamle klassikere vel!

Humor og en gode dose nostalgi gjør dette til en komedie det er vel verdt å få med seg. Vår anmelder mener også Black skal skryt for at han ikke lener seg på gammelt oppgulp i "Be Kind, Rewind". Hun synes filmen er en av de bedre komediene som har kommet på en stund og gir den derfor 7 av 10poeng.

Ukens DVD-film - Control

Ian Curtis slet med depresjoner. Han tok til slutt sitt eget liv i en alder av 23 år mens verden lå for hans føtter.
Ian Curtis slet med depresjoner. Han tok til slutt sitt eget liv i en alder av 23 år mens verden lå for hans føtter.

Regissør Anton Corbjin startet karrieren sin med å ta bilder av bandet Joy Division. Nå kommer han med filmen som skildrer starten, døden og fødselen av legenden Ian Curtis, bandets frontfiguer.

Sam Riley spiller rollen som vokalist Ian Curtis, en mann som jakter på den store drømmen. Det er ikke like lett når du plages av indre demoner svarte som natta. Og nettopp fargen sort er med på gjøre filmen til noe interessant å se på. Filmen er kontrastfylt og lekker i sorthvitt. Slik klarer "Control" å løfte seg fra massen av jevne musikkbiografier og bli et musikalsk innblikk i sinnet til en plaget ung mann. Slik følger vi unge Curtis gjennom kjærlighet og suksess før det hele ender med at han tar sitt eget liv.

Vår anmelder mener denne filmen på godt vis følger en manns kamp mot depresjonen. Han kaller filmen for meget severdig også for personer som ikke har noe forhold til Joy Division. Derfor får filmlen 7 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Dødsmarkene

Dith Pran sørget for at hans venn og kollega Sydney Schanberg kom seg helskinnet ut av Kambodsja.
Dith Pran sørget for at hans venn og kollega Sydney Schanberg kom seg helskinnet ut av Kambodsja.

I 1984 kom regissør Roland Joffé med en sår og gripende fortelling fra Kambodsja. I sentrum står journalistene som dekket Røde Khmers blodige inntog.

Sam Waterston spiller Sydney Schanberg, en journalist i New York Times. Han står midt i begivenhete når Pol Pot og hans menn marsjerer inn i Phnom Penh. Sammen med flere andre journalist, deriblant hans kambodsjanske guide Dith Pran, blir han igjen i landet etter at de vestlige maktene evakuerer sitt personell. Det sikrer Schanberg den høythengende Pulitzerprisen, som han kan motta med pomp og prakt i USA. Slik kunne et journalistisk eventyr endt, hadde det ikke vært for at Pran aldri kom seg ut av kambodsja sammen emd Schanberg, og at hans jobber hver eneste dag for å holde seg i livet i en dødsleir.

Denne filmen er basert på en sann historie, og den faktisk Pran døde for noen uker siden. Regissør Joffé klarer her å fortelle en historie om dypt vennskap samtidig som han skildrer grusomhetene som skjedde i Kambodsja. Over to millioner mennesker døde. Musikk, klipp og godt skuespill går hånd i hånd for å levere en klassisk filmopplevelse. Å se en dyktig og ung John Malkovich skader heller ikke.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen