Helgens anbefalinger - uke 15

Hver fredag klokken 14.00 presenterer vi på Kulturo.no tre filmer vi synes det er verdt å bruke tid på i helgen. Dette er helgens filmanbefalinger:

Ukens kinofilm - Vannliljer

"Unge pikers seksuelle oppvåkning", ja, det kan høres klamt og ekkelt ut. Men her bringes temaet glitrende til filmen.

Franske Céline Sciamma gir fingeren til alle som fnyser av debutfilm, og serverer en sår fortelling om seksuell oppvåkning.

Marie er i motsetning til bestevenninna Anne ikke fysisk moden. Jenta på 15 har hverken pupper eller hofter, og skjemmes over det når hun sammenligner seg selv med nevnte Anne eller den bråmodne Floriane. Sistnevnte har alt begynt å merke den testosteronpregede pågangen fra det motsatte kjønn. De tre jentene danner kjernen i en film som dukker inn i synkronsvømmingens kontrollerte verden for å fortelle sin historie. Uskyldig lek i omkledningsgarderobene blir plutselig noe mer, og det rigide mønstret jentene streber etter å skape under vannet regjerer også utenfor bassenget. Da kan det være skummelt å være den personen som ikke er i takt med alle andre.

Filmen er godt koreografert, og grepet med å fortelle om seksuell oppvåkning under bassengets strenge overflate er ganske så genialt. Det synes også var anmelder, som gir filmen 9 av 10 poeng.

Ukens DVD-film - Løver for lam

Meryl Streep gjør det klart at hun fortsatt står et par hakk over Tom Cruise som skuespiller.
Meryl Streep gjør det klart at hun fortsatt står et par hakk over Tom Cruise som skuespiller.

Meryl Streep, Robert Redford og Tom Cruise er med på skape et krigskritisk drama.

Det må kunne sies å bli stadig mer politisk korrekt i Hollywood å lage filmer som stiller spørsmål ved det amerikanske engasjementet i Midtøsten. I så måte er "Løver for lam" intet unntak. Meryl Streep spiller en aldrende TV-journalist som skal gjøre et intervju med den glatte senatoren Jasper Irving, spilt av Tom Cruise. Sistnevnte kan ikke veldig mye mer enn å smile med sin perfekte tanngard, og det fungerer faktisk godt i rollen han har her. Irving står nemlig i bresjen for en nyskapende strategi han tror vil føre til suksess i Afghanistan. Filmen hopper frem og tilbake mellom de politiske korridorer til universitets små kontorer, der Redfors karakter professor Malley prøver å argumentere en skarp, men slapp, student ut av apatien.

Redford står selv for regien i denne filmen, hvor alle karakteren snakker om å ta nødvendige valg og hvilke konsekvenser det får. Enkelte forblir lam, andre blir løver. Alt i alt er dette en tankevekkende film, også ifølge vår anmelder som så filmen da den gikk på kino. Han mente at filmen var interessant, men på ingen måte unik. Han gav den derfor 6 av 10 poeng.

Ukens klassiker - Cinema Paradiso

Toto og Alfredo deler lidenskapen til filmen.
Toto og Alfredo deler lidenskapen til filmen.

Lille Toto er lidenskapelig opptatt av film. Faktisk så til de grader at han irriterer på seg prosjektøren Alfredo, nesten svir ned huset med lillesøsteren i, og bruker pengene til kveldsmelken på kinobilletter. I voksen alder blir han også en toneangivende filmskaper. Dét er grunnlaget i en klassiker av de store proporsjonene fra 1988.

Toto, eller Salvatore Di Vita som han egentlig heter, utvikler etterhvert et nært forhold til Alfredo. Sistnevnte blir nærmest som far for Toto, som mistet sin biologiske skaper i krigen. Gjennom filmens medium deler de latter og tårer. Etterhvert som Toto vokser frem til en ung mann gjør også den store kjærligheten seg gjeldende i samtalen mellom de to filmelskerne. Med kløkt, tålmodighet og bunnsolid håndtverk lar regissør Giuseppe Tornatore historierullen dure og gå, for slik å prosjektere den rett på hjerteveggen din.

Tornatore lagde med "Cinema Paradiso" en film om både livsglede og livsmot, hvor kinofilmen står i sentrum. Et godt karaktergalleri er med på å fortelle en morsom, begeistrende og gripende historie, og særlig den da unge Salvatore Cascio imponerer som unge Toto. Det er egentlig bare en ting å si om "Cinema Paradiso". Den er fantastico! Nevnte jeg forresten at selveste Ennio Morricone har laget musikken?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen