Helgens anbefalinger - uke 15

Hver fredag klokken 17.00 vil vi i Kulturo trekke frem tre filmer vi synes er verdt å bruke tiden i helgen på. Dette er denne helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm: Matador

Se større versjon og flere bilder
James Bond med bart? Foto: Scanbox Entertainment

En avdanka leiemorder i skikkelsen til en avdanka James Bond bringer ulike assosiasjoner til ulikt publikum. Pierce Brosnan har nemlig tatt steget fra den "lovlydige" siden til samfunnets skyggeside. Han spiller en leiemorder som drar på åra, og som etter hvert får færre jobber enn før. I sin fortvilelse drukner han sorgene i mang et glass med sterkere drikke. En kveld kommer han i prat med forretningsmannen Danny Wright i Greg Kinnears skikkelse. Etter å ha fornærmet Wright ettertrykkelig, kommer Brosnans rollefigur, Julian Noble, med et forslag; han vil ha med Wright på sin neste jobb.

"Matador" er en film som har kommet litt i skyggen av andre kinofilmer, noe som er fryktelig synd. Brosnan har kastet av seg imaget som "pretty boy" utsendt av selveste dronningen, og gjenoppstår som en sliten leiemorder. Dette fungerer utmerket godt, og resultatet er en film som har høstet meget gode kritikker. Skal du se en underholdningsfilm i påsken, så er dette et godt valg.

Ukens DVD: Tim Burton’s Corpse Bride

Se større versjon og flere bilder
"Sååå stor var fisken". Foto: Warner Bros.

Tim Burtons animasjonseventyr er endelig ute på DVD. Gifteklare Victor klarer på underlig vis å love seg bort til "Corpse Bride". Hans egentlige kommende hustru, Victoria, blir igjen i de levendes verden. Victor blir tatt med til transparente spøkelser og lumske skjeletter hos de døde. "Corpse Bride" prøver så hardt hun kan å holde fast på Victor, mens hans hjerte egentlig tilhører Victoria.

Det er lenge siden Burton viste oss god animasjonsfilm med "Et førjulsmareritt" i 1993, og forventingene var store til "Corpse Bride". Selv om det skal mye til for å toppe kultstatusen "Et Førjulsmareritt" har oppnådd, er det likevel godt å se Burtons særegne preg i en annen film. Med seg på laget har han sin store favoritt, Johnny Depp som Victor, og også sin kjære, Helena Bonham Carter, som "Corpse Bride". Det er deilig å se animasjon som ikke først og fremst er myntet på de minste. Det er rom for mer kunst i det hele, og det filmtekniske imponerer. Er du lei Disney-lignende animasjon, og vil heller ha en litt mørkere versjon, kan "Corpse Bride" anbefales på det sterkeste.

Ukens klassiker: Passion of the Christ

Det er påske; hva er vel mer på sin plass enn en liten historieleksjon fra Mel Gibson? Jim Caviezel i rollen som Guds Sønn blir pint og slått i det som er betegnet som en av tidenes voldeligste filmer. Det kan nok diskuteres, men en ting er i hvert fall sikkert, dødsstraff på Jesu tid frister ikke. Det er kanskje tidlig å kalle en film for en klassiker når den bare er litt over to år gammel, men dog.

Se større versjon og flere bilder
"Judas, sender du saltet?"

Det er laget mange Jesus-filmer gjennom tidene, blant annet er Franco Zefferellis’ "Jesus fra Nasaret", og også Martin Scorceses’ "The Last Temptation of Christ" verdt å nevne. Det som likevel skiller Gibsons versjon fra disse, og andre, er lidelseshistorien. Aldri har Jesu lidelse blitt gjengitt med slik smerte på film, og selv om den historiske riktigheten sikkert ikke består alle tester, så har Gibson gjort et realt forsøk. Det skal godt gjøres å sitte gjennom denne uten å kjenne snev av følelser. Enten det er empati eller irritasjon; "Passion of the Christ" vekker sterke reaksjoner.

Skal du virkelig markere langfredag denne påsken, så kan "Passion of the Christ" være den rette måten gjøre det på. Vil du heller ha en litt gladere påske får Monty Pythons "Life of Brian" garantert lattermusklene i gang.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen