Helgens anbefalinger - uke 10

Hver fredag klokken 17.00 vil vi i Kulturo trekke frem tre filmer vi synes er verdt å bruke tiden i helgen på. Dette er denne helgens anbefalinger:

Ukens kinofilm: Syriana

Alternativ tekst mangler
Clooney vant Oscar for sin rolle i "Syriana". Foto: Sandrew Metronome

Filmens regissør og manusforfatter, Stephen Gaghan (som også skrev manuset til den glimrende "Traffic"), skildrer denne gang de høyst aktuelle temaene i Midtøsten: Olje og makt. Skildringene er utført med en nærmest dokumentarisk stil, som vi også fant i "Traffic", og gir høy troverdighet. Handlingsforløpet er av svært innviklet natur, og fortellerteknikken er forholdsvis upartisk. Dette stiller absolutt krav til seeren, men er også hva som får filmen til å være interessant og tankevekkende.

George Clooney vant for øvrig Oscar for beste birolle i denne filmen natt til søndag.

Ukens DVD: Crash

Tilfeldigheter fører flere skjebner sammen, og resultatet blir makeløst. Ærgjerrig som filmen kan fremstå, makter likevel "Crash" både å fengsle og imponere. Hovedårsaken til at filmen fungerer såpass godt, tross dens heller ambisiøse retning, er regissør Paul Haggis’ evne til å hele tiden holde seg jordnær og oppmerksom i sine skildringer av raseskrekk.

Alternativ tekst mangler
Flere skjebner flettes sammen i ukens DVD-anbefaling "Crash".

Filmens fortellerteknikk er svært avhengig av dens struktur, som er tydelig inspirert av både "Short Cuts" og "Magnolia". De tilsynelatende forskjellige karakterene og hendelsene har nemlig større forbindelse enn hva det innledende ga uttrykk for. Og det akkurat dét som gir filmen sitt gode driv og interessante forløp.

"Crash" vant for øvrig tre Oscar-statuetter, blant annet for beste film, natt til søndag.

Ukens klassiker: Det brenner, min skjønne

Milos Formans allegoriske fremstilling av den kommunistiske retorikken på 1960-tallet er presis, varm, morsom og tankevekkende. Filmens gode mottagelse i utlandet og faktumet at den ble "forbudt for all evighet" i produksjonslandet, det tidligere Tsjekkoslovakia, ble essensielle faktorer for at Forman forlot Europa for et nytt liv i USA – fremdeles som filmskaper. Ta del i hans siste, og kanskje beste, film fra tiden i Tsjekkoslovakia.

Filmens skjulte politiske budskap kritiserer åpenbart Sovjetsamfunnet: Hvordan pågangsmotet og kampånden som hevdes og praktiseres av hvert individ blir nedbrutt av en korrupt styresmakt - som favoriserer enkelte, og overser majoriteten. Resultatet er ødeleggelse av kultivert handlemåte.

Filmskaperne portretterer overbevisende en slik styresmakt, om man setter skråblikket til, ved bruk av en subtil historie, innfløkt handlingsprogresjon og amatørskuespillere på rollelisten. Det er svært fornøyelig å se denne kaotiske gjengen holde på, samtidig som den er meget skremmende når man setter i gang med å trekke parallellene mot det sovjetiske styresettet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen