Heldigitalt kino-Norge

Norge stormer frem som det landet i verden som mest trolig først vil få til en heldigitalisering av samtlige kinoer i vårt langstrakte land.

- Om vi får til dette blir vi den første digitale kinonasjonen i verden. Forberedelsene kommer forhåpentligvis i gang neste år, men det gjenstår en del advokatmat, sier direktør Lene Løken i Film og Kino til Dagsavisen.

Det er allerede 36 kinoer i Norge som er digitalisert, men på grunn av at man har et sentralt styrt distribueringssystem, blir logiskt vanskelig og ikke minst dyrt.

- Det blir et digitalt spleiselag. Rundt 400 saler på 200 kinoer skal få digitalt utstyr. Prislappen blir på rundt 400 millioner, hvor Hollywood-studioene betaler omtrent 40 prosent, mens norske kinoer og Film og Kino tar resten, fortsetter Løken.

Under kinobransjens digitalseminar på Colesseum kino viste det seg også at prosjektet har vekket interesse internasjonalt. Bill Meady i amerikanske D-Cinema Today tror gjerne at Norge kan bli først i verden.

- Jeg tror Norge kan bli den første heldigitale kinonasjonen, kanskje bare slått av Sør-Korea. I Norge er man avhengig av mye velvilje fra myndighetene, mens i Sør-Korea er det hard konkurranse mellom private aktører, sier Meady til Dagsavisen.

Ved siden av et solid løft i kvalitet på både lyd og bilde, vil den digitale distribusjonen sørge for at nye storfilmer kan ha premiere samtidig i alle deler av Norge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen