HDMI uten kabler

Det er ikke lenger slik at vi kun har en TV i huset og hele familien samles rundt denne. Det blir stadig mer vanlig at vi har minimum to og helst flere TV-er i huset. Ungdommen har gjerne sitt eget TV, foreldrene har gjerne ett eget på sitt soverom og det blir stadig mer vanlig med flatskjerm på kjøkkenet. Vi har alle et hav av forskjellige kanaler å velge mellom og hver TV viser gjerne hver sin kanal. For at absolutt alle skal bli fornøyd må du ha en boks som håndterer de digitale signalene til hver TV. Trådløs HDMI kommer inn når du varierer hvor du ser TV. Det er nemlig fortsatt slik at du selv med en slik trådløs løsning er avhengig av at du ser samme program på begge TV-ene. 

Dårlig kvalitet

Dette er i og for seg ikke noe splitter ny teknologi. Problemet har imidlertid vært at kvaliteten har vært så som så. Det har rett og slett ikke vært noen god idé å installere slike løsninger. Nå ser det imidlertid ut til at vi har fått en del systemer som faktisk kan gi deg god kvalitet ikke bare for normale sendinger i SD, men også i HD.  

Hovedgrunnen til å benytte denne teknologien er selvsagt at vi ønsker så lite kabler som mulig. Det er imidlertid liten hensikt i å legge opp en teknologi som ikke holder mål. Nå ser det ut til at man har løst dette problemet. Når man ser på hva som egentlig skal sendes gjennom dette trådløse systemet er det ikke TV som er det mest utfordrende. Filmer fra Blu-ray-spilleren er mer krevende i og med at denne faktisk sender full 1080p og med full lydpakke. Dermed er det denne som må sette standarden hos de aller fleste. Faktisk er  PC noe mer krevende, men vi skal ikke forholde oss til det her. Håndterer løsningen Blu-ray takler den stort sett data uten problemer.

Rekkevidde

En av utfordringene man fremdeles har med disse systemene er rekkevidden. I dag ligger den praktiske grensen rundt 20 meter og det er ikke alt for mange hindringer som skal være i veien før man får problemer. Kort sagt jo lenger avstand jo større er sjansen for at du får problemer med signalforstyrrelser. det er med andre ord en del begrensninger i systemene som kan være nyttig å være klar over før du kjøper en slik løsning.

Still krav til løsningen

Skal du kjøpe en trådløs HDMI-løsning finnes det flere alternativer å velge mellom. Du bør stille en del krav til løsningen du velger. Foreløpig er det faktisk viktigere med hva løsningen inneholder enn hva den koster. Du kan fort komme i den situasjonen at du kjøpte den billigste løsningen og denne har ikke funksjonene du faktisk var på jakt etter.

Etter vår mening bør en fornuftig trådløs HDMI-løsning ha muligheter til flere ting. Først og fremst må den ha flere enn bare én HDMI-inngang. Det bør være mulighet for minst to stykker. er du blant dem som har en datamaskin som du bruker i forbindelse med TVen bør løsningen også ha en inngang for dette. en fjernkontroll for å bruke enheten virker kanskje innlysende, men ikke alle løsninger har dette. I forbindelse med fjernkontroll bør boksen også har muligheter for å sette på en enhet som forlenger IR-bruken slik at du også denne på TV nummer to. Det finnes noen løsninger som sender signalene i 2,4GHz båndet. Dette er løsninger du bør unngå i og med at disse er langt mer mottakelige for forstyrrelser enn de som benytter 5GHz båndet. I 2,4GHz båndet finne du enheter som de fleste har i huset. En microbølgeovn sender faktisk fra seg signaler i dette båndet og Bluetooth befinner seg også her. Å velge en løsning som støtter 5GHz er derfor det mest fornuftige.

Ikke billig

Prisen for en fornuftig løsning ligger i området fra 4 000 kroner og oppover til rundt 6 000 kroner for de aller dyreste. Det finnes en god del forskjellige løsninger så et søk på nettet kan fort lønne seg. en av de mest omtalte løsningen kommer fra Philips og heter SWW1800 denne ligger på ca. 4 500 kroner og har fått brukbare anmeldelser. En annen løsning som har blitt omtalt er en løsning fra Altona kalt AT-WHD400. Denne er noe dyrere enn Philips sin løsning og nærmer seg et prispunkt på 5 000 kroner.

Uansett hva du velger så vær sikker på at løsningen vil passe i ditt hus eller leilighet. Hvis det er mulig så prøv å få muligheten til å teste løsningen hjemme før du faktisk kjøper den. Spør du i butikken burde dette være fullt mulig.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen