HDMI-standarden forbedres

Alternativ tekst mangler

HDMI er overfører som kjent lyd og bilde i en og samme kabel og ventes å overta etter DVI-standarden, men møter konkurranse fra blant andre DisplayPort. En rekke produkter har fått støtte for HDMI allerede, og da først og fremst TV-apparater og tilhørende elektronikk.

Men også i dataverdenen er HDMI aktuelt - blant annet har de første skjermkortene med HDMI-støtte nå som smått begynt å dukke opp. Standarden er imidlertid ikke perfekt, og har fått kritikk for båndbredden - hvor høyoppløste bilder den kan overføre.

Versjon 1.3 av HDMI er nå rett rundt hjørnet, og med denne revisjonen blir båndbredden høyere. Nærmere bestemt økes båndbredden fra 165 MHz til 225 MHz, som betyr at standarden kan overføre video i 1080i (1920x1080, interlaced) ved 90 Hz med 36-bit farger, eller 1080p (1920x1080, progressivt) ved 60 Hz med 36-bit farger.

Ifølge utviklerne skal det ikke være noe problem å skalere båndbredden ytterligere - faktisk helt opp til 450 MHz. HDMI 1.3 har for øvrig støtte for å overføre 30-bit, 36-bit og 48-bit RGB-farger. Standarden vil også støtte overføring av Dolby HD- og DTS-HD-lyd.

Det blir dessverre ikke mulig å oppgradere til HDMI 1.3 bare ved hjelp av en driver- eller firmware-oppgradering, men standarden er naturligvis bakoverkompatibel.

Foreløpig er det ikke blitt annonsert noen faktiske produkter med HDMI 1.3-støtte, men de skal være rett rundt hjørnet. Trolig får den kommende PlayStation 3 slik støtte, og det samme med nye HD DVD- og Blu-Ray-spillere.

(Kilde: Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen